AcasăNewsDiferențe enorme de preț „pe drumul” între producători și piețe. Cât ajung...

Diferențe enorme de preț „pe drumul” între producători și piețe. Cât ajung să coste legumele de sezon vândute la tarabe

sursa foto: stiridecluj.ro

În plină vară, mai ales în aceste zile, când în mare parte din țară sunt temperaturi caniculare, mulți aleg să mănânce o salată de roșii sau de varză crudă. Ori o salată de vinete, preparată în casă. Doar că nu sunt puțini cei care se uită de mai multe ori, când ajung în piețe, la prețul legumelor de sezon aflate pe tarabe. Nu de alta, dar ele nu sunt accesibile, de multe ori, tuturor buzunarelor.

Se poate vorbi despre diferențe uriașe de preț între piețe și producătorii de legume. La cartofi, dar și la roșii, varză sau ardei. Și nu doar la aceste legume de sezon. Către care se îndreaptă mulți dintre cei care aleg să meargă la piață în căutare de legume proaspete, din care sa-și prepare o salată sau un fel de mâncare cât mai ușor, adaptat temperaturilor ridicate, de vară.

Cât costă varza la producător și cu cât ajunge să fie vândută la tarabe

De altfel, tocmai vremea destul de schimbătoare a făcut ca legumele să aibă prețuri mai ridicate, față de aceeași perioadă a anilor trecuți. Iar, în piețe, unele prețuri pot ajunge să fie chiar și de trei ori mai mari decât la producători.

Varza, de exemplu, este căutată de către gospodinele care vor să prepare o salată sau să facă o mâncare gătită. Varza se vinde acum, la producător, cu aproximativ 1,2 lei/kg, în timp ce în piețe, prețul ajunge chiar și la 3 lei kilogramul, informează joi Antena 3. Un motiv ar fi acela că producția este mai mică în acest an, cultura fiind, totodată, afectată de ploi și de grindină. Doar în Dâmbovița și în Teleorman, furtunile au distrus 80% din culturile de varză.

Cât costă roșiile

Printre cele mai căutate în piețe, la momentul de față, sunt roșiile. Pentru că mulți aleg să le mănânce cu brânză, de exemplu, sau să le adauge la o salată „de vară”. Căldura a făcut ca roșiile să se coacă și să poată fi recoltate mai devreme. În piețe, kilogramul de roșii se vinde cu până la 12 lei. În condițiile în care, de la producător, prețul pleacă de la 70 de bani, pentru o calitate mai slabă, și urcă până la 3 lei/kg, pentru o calitate ridicată, potrivit aceleiași surse.

Nici prețul castraveților nu este, deocamdată cel puțin, accesibil tuturor buzunarelor celor care merg în piețe. La tarabe, castraveții se vând cu 6 lei/kg, în condițiile în care ei pleacă de la producător la prețul de 1 leu/kg.

Prețul cartofilor noi

Și cum dintr-o salată nu lipsesc, de multe ori, ardeii grași, mulți caută la tarabe să cumpere și aceste legume. De departe printre cei mai scumpi sunt ardeii kapia, care pornesc de la producător la un preț de 15-16 lei/kg și ajung să fie vânduți în piețe cu 25-30 de lei/kg.

De asemenea, diferențe considerabile de preț între producători și comercianții din piețe sunt și în cazul cartofilor, nelipsiți de pe mesele multor români. Care îi mănâncă fie sub formă de cartofi prăjiți, fie fierți sau gătiți după diferite rețete – mai mult sau mai puțin tradiționale. Deja de ceva vreme au apărut la tarabe cartofii noi.

Astfel, la producător, prețul cartofilor noi este de 1,5 lei/kg, în timp ce în piață prețul ajunge până la 5 lei/kg sau poate și mai mult. Cine ar vrea să mănânce o salată de vinete, cu roșii, ar putea să descopere că prețul lor, în piețe, nu e tocmai accesibil. În cazul vinetelor, prețul stabilit de producători este cuprins între 3 și 5 lei/kg, dar, la tarabă, ele se vând cu 8 lei kilogramul.

954 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce rol are articolul asta ? E ca si cum ar vrea sa spuna ca noaptea e bezna sau ca apa e uda.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger