AcasăSOCIALAu apărut roşiile româneşti. Cu cât se vinde un kilogram produs la...

Au apărut roşiile româneşti. Cu cât se vinde un kilogram produs la celebrul bazin legumicol Matca

rosiiCât costă un kg de roşii româneşti din prima recoltă. Prețul de la tarabe, inaccesibil multor români

Au apărut primele roşii româneşti pe tarebele din pieţe. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

Asta înseamnă că în piețe, roșiile vor ajunge la 30-35 lei kilogramul, poate și mai mult. Prețurile vor scădea pe măsură ce vor apărea și alți producători cu roșii.

Preţul, influenţat de pagube

Desigur, prețul este influenţat de pagubele pe care le-au suferit fermierii din cauza vântului care le-a distrus solariile, dar şi de vreme.

Astfel, un kilogram de roşii poate ajunge să coste şi dublu odată ajunse pe tarabele din piaţă, în timp ce un kilogram de castraveți costă în jur de 8 lei.

„E o recoltă frumoasă, bună, din punctul de vedere al aspectului și calității”, a mai spus Marin Gheorghe, primar Matca, conform Antena3.ro. Preţul mare de la tarabă, însă, nu este mereu dat de producătorul de legume.

Roşiile n-au crescut cum trebuie

Legumicultorii spun că vremea și lipsa soarelui, le-au încurcat parțial planurile. Iar roșiile nu s-au dezvoltat cum trebuie.

„Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată.

Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, susține Giani Filimon, legumicultor din Matca.

Matca din Galați este cel mai mare bazine legumicol din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

author avatar
Andrei Ștefan