Cauta

Descoperire arheologică rară făcută într-o pădure din Bihor/Ce a urmat – FOTO

sursa foto: Primăria Brusturi Bihor/Facebook

Descoperire arheologică rară făcută de un pasionat de istorie din Oradea, într-o pădure de lângă localitatea Brusturi, din judeţul Bihor. Totul, cu ajutorul unui detector de metale.

Obiectele cu însemnătate istorică au fost descoperite în urmă cu câteva zile. Printre ele se numără un inel de aur, vechi, posibil din Epoca Medievală timpurie, și unul de bronz.

Bărbatul care le-a găsit le-a dus marți la primăria din Brusturi, aşa cum prevede legea, iar în aceeaşi zi obiectele au fost preluate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, potrivit ebihoreanul.ro.

„Hobby-ul meu este să mă plimb cu detectorul de metale prin păduri”

sursa foto: ebihoreanul.ro

Hobby-ul meu este să mă plimb cu detectorul de metale prin păduri. De obicei fac asta în zilele de duminică. Toate aceste obiecte, adică un inel de aur, un inel de bronz, o bucată dintr-o brăţară din bronz, o cataramă din bronz, câteva piese din fier şi două amnare, care se foloseau la aprinderea focului, le-am găsit într-o pădure din apropiere de localitatea Brusturi.

Erau în pământ, cam la vreo 25 de centimetri adâncime, la câţiva metri distanţă unele de altele”, a povestit, pentru sursa citată, Preda Bălăiban. Nu e prima astfel de descoperire pe care o face orădeanul pasionat de astfel de căutări.

Consilier DJC: „Bijuteria pare a fi din Epoca Medievală timpurie”

sursa foto: ebihoreanul.ro

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Bihor urmează să predea toate obiectele Muzeului Ţării Crişurilor, ai cărui specialişti le vor analiza cu atenție.

La o primă examinare a inelului de aur, un consilier din cadrul instituției prim menționate estimează că e vorba despre o descoperire rară. Cel mai probabil, bijuteria ar fi aparținut unei persoane importante. Și, foarte posibil, inelul a fost pierdut în acea pădure. Unde, iată, într-un final, a fost descoperit.

La o primă cercetare a inelului de aur, pot să spun că este o descoperire cu adevărat rară pentru judeţul nostru. Bijuteria pare a fi din Epoca Medievală timpurie. Aurul este de calitate, probabil inelul a fost pierdut în pădure, iar posesorul a fost o persoană importantă, înstărită”, a explicat, pentru sursa citată, Bogdan Tegzeş, consilier în cadrul DJC.

Potrivit legii, cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe primăriile din zonă în termen de 72 de ore de la descoperire

Ultimele stiri

  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Exit mobile version