AcasăNewsCastelul Peleş, aproape inundat! Nu ştim să avem grijă de-o comoară. Infiltraţiile...

Castelul Peleş, aproape inundat! Nu ştim să avem grijă de-o comoară. Infiltraţiile distrug interioarele preţioase!

Statul român nu e în stare să administreze Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante obiective turistice de la noi.

De mult timp, ar fi trebuit să se asigure reparațiile acoperișului, dar procedurile în regim de urgență care au început în septembrie 2021 nu s-au terminat nici acum.

Plouă în Castelul Peleş

Apa a afectat grav acoperişul clădirii, iar infiltrațiile au stricat deja interioarele preţioase. Găleţile şi improvizaţiile pentru a colecta apa sunt la ordinea zilei.

Apa a pătruns deja în Dormitorul Regal şi a produs pagube însemnate. Au fost afectate atât draperiile, cât şi lambriul. Dezastrul cel mai mare este însă în mansardă, conform Antena 1.

Zonele afectate de infiltraţii sunt închise publicului, astfel că turiştii nu ştiu cu ce probleme se confruntă unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din ţară.

Castelul Peleş nu a mai fost renovat, în interior, din anii 80.

Contract de peste 8 milioane de lei pentru renovare

Lucrările de execuţie pentru intervenţia în primă urgenţă şi servicii de proiectare destinate acoperişurilor monumentelor istorice Castelul Peleş şi Castelul Pelişor vor începe în scurt timp, anunţă ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Valoarea totală a contractului este de 8.236.704,00 de lei, TVA inclus, din care 398.293,00 lei, TVA inclus, pentru servicii de proiectare, şi 7.838.411,00 lei, TVA inclus, pentru lucrări de intervenţii în primă urgenţă. Lucrările ce urmează a fi demarate vor include protejarea elementelor decorative, a componentelor artistice şi reparaţii locale ale sistemului de instalaţii.

Următorul pas în ceea ce priveşte investiţiile prevăzute pentru aceste monumente istorice emblematice pentru România este restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş.

author avatar
Andrei Ștefan
240 afisari

6 COMENTARII

 1. Castelul Peles nu-i propietatea statului roman !!,de ce trebuie statul roman sa faca reparatii ?.
  Cine ia banii pe biletele de vizitare a castelului ?.
  Cine se lafaie in castel ?,cine da receptii la castel ?, e bun de plata .

 2. Acum se repara si proprietati private pe bani publici?
  Printesele doar incaseaza drepturi?
  Au primit terenuri, paduri, cladiri si renta pe viata sa se plimbe.Sa scoata din conturi sa isi repare castelul.
  Daca se folosesc fonduri publice pentru proprietati private mai sunt niste bunicute care nu au bani in conturi sa isi repare casa.

 3. 8 milioane lei!
  Aici sunt banii dvs, zice Turcan.Alo, DNA?
  Si daca printesele vand maine castelul, cu o valoare mai mare, pentru ca e renovat, cine castiga, cine pierde?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri