Cauta

Cum își vinde România copiii Federației Ruse!

A-nceput cu mai bine de șapte ani în urmă. Era prin 2012 când ideea a fost testată pentru prima dată, mai întâi sub forma unei platforme-prototip, pe piața din Republica Moldova – colectarea unui „sac” de informații despre toți copiii de școală, de la note, absențe și observații ale cadrelor didactice până la date cu caracter personal! Așa a apărut în peisaj compania Adservio, mai întâi o firmă necunoscută, nășită de familia unui controversat ex-premier moldovean, care peste noapte s-a transformat într-o companie tot mai cunoscută. Și căutată. Căutată de combinatorii din România, nu și de Serviciile Secrete, nepăsătoare la încrengătura de relații și interese țesută cu mare grijă în jurul Adservio.

 

Trei dintre membrii familiei Holicov, puternic ancorați în antreprenoriat

Și am ajuns în 2019. Adservio este deja un nume în piață, însă nu unul capabil să urnească din loc instituții decreptite, ca educația, comunicațiile etc. Pentru așa ceva, a fost nevoie de o locomotivă, moment în care intră în scenă Telekom România, un colos suficient de puternic încât să tragă după el o astfel de afacere. Afacerea unui șefuț din Telekom sau povestea unei combinații urât mirositore, vândute românului în țoale de marketing parfumate cu arome digitale.

„E nevoie de așa ceva, reprezintă viitorul”. Peste tot, inițiatorii proiectului „Catalogul electronic” au băgat în față replica asta, ca și cum, fără acest program, copiii noștri ar fi fost supuși riscului excluziunii sociale în Europa și nu ar mai fi avut niciun viitor. Și uite cum, nici bine n-am călcat într-un nou an școlar cu toalete în fundul curții, că Ministerul Educației Naționale, alături de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale au anunțat semnarea contractelor de finanțare pentru două proiecte majore de digitalizare în domeniul educaţiei – „Sistemul informatic de management al şcolarităţii (Catalogul Electronic)” şi „Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise (Biblioteca Virtuală)”. Valoarea ambelor proiecte: aproape 98 de milioane de euro!

Telekom s-a apropiat de „dinastia” Holicov prin Ovidiu Ghiman

„Catalogul electronic” este un proiect pe care Adservio l-a lansat mai întâi la Chișinău, cu șapte ani în urmă. Acest program are capacitatea de a stoca toate datele elevilor, de la note și absențe până la informații cu caracter personal (nume, cnp, adresă, telefon etc). Multiple surse susțin că în spatele firmei s-ar afla un nepot al controversatului Vlad Filat, ex-premier al Republicii Moldova, reținut pentru acte de corupție. Între altele, ar fi fost „deconspirat” ca omul Federației Ruse, în acest sens aducându-i-se numeroase acuze. Cert este că acum, în acte, acționar nu mai apare trecut Vladimir Rusu Ion (nepotul), cel care în 2005 deținea, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS la Chișinău), 75% din SRL Adservio ML. A, nu v-am spus că firma-mamă este străină, înregistrată în afara României, în Republica Moldova?! Oare asta să însemne că baza de date cu toți elevii României ar putea fi stocată pe servere din străinătate (Chișinău)? Iată o întrebare care așteaptă un răspuns din partea inițiatorilor acestui program de digitalizare a școlilor din România.

În fine, să revenim. Acum, la „putere” în Adservio sunt frații Holicov, ale căror relații cu Moscova rămân la fel. Nelămurite, evident. Până să se lămurească legătura lor cu Kremlinul, este de notorietate relația specială pe care o au cu unul dintre șefuții de la Telekom, Ovidiu Ghiman. Și pe această filieră a reușit firma Adservio să penetreze sistemul educational românesc, vânzând un produs pe care statul român l-a cumpărat cu banu’ jos, cum se spune. Dar nu cu banul lui, ci tot al cetățeanului de rând, după cum Național va arăta în numerele următoare. Vom reveni cu dezvăluiri despre ce înseamnă „Catalogul electronic” și mai ales cât îi va costa pe părinții elevilor acest proiect care a halit aproape 100 de milioane de euro de la bugetul țării!

 

Ultimele stiri

  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Curtea de Conturi Europeană spulberă fantezia zero emisii. Bateria costă cât o mașină normală
  • Accidentarea lui Mykolenko, avantaj pentru România
  • Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru pensionari, înainte de Paște. „Suntem în grafic”
  • Plângere penală la DNA, împotriva lui Nicușor Dan. Cine a depus sesizarea
  • Exit mobile version