Cauta

Coalitia anti ISIS se cauta de noi strategii pentru a-i opri pe jihadisti

Cum poate fi oprita expansiunea Daesh in Siria si in Irak? Intrebarea, care a ramas timp de un an de zile fara raspuns, a fost pe ordinea de zi a reuniunii de ieri, de la Paris, a celor 22 de tari ale Coalitiei internationale angajate impotriva gruparii teroriste.

Pana acum, replica occidentala in fata jihadistilor s-a redus doar la actiuni ineficiente

In prezenta premierului irakian Haider al-Abadi, ministri acestui summit vor trebui sa permita, potrivit ministrului de Externe francez, ”schimbarea strategiei coalitiei”, care consta la ora actuala in raiduri aeriene si formarea militara a soldatilor irakieni sau a rebelilor moderati sirieni pentru actiuni la sol. Niciuna nu a impiedicat deruta totala a armatei irakiene in Ramadi sau in Palmira. Inainte de declaratiile oficiale de la finalul summit-ului, challenges.fr prezinta principalele aspecte ale dezbaterilor.

Remobilizarea armatei irakiene

Este prioritatea summit-ului. Premierul irakian a punctat, ieri, ”esecul comunitatii internationale in lupta impotriva ISIS, denuntand o lipsa de sustinere a Irakului. Pe de alta parte, armata irakiana este marcata de o puternica diviziune confesionala. Irakienii spera sa mobilizeze triburile sunnite pentru recucerirea provinciei Al-Anbar, dar Bagdadul trebuie sa reia controlul rapid asupra militiilor siite, care acum asigura majoritatea combatantilor impotriva avansului ISIS. Specialisti ai regiunii au criticat spatiul de manevra pe care Al-Abadi l-a lasat acestor militii.

Raiduri aeriene mai eficace

Mii de raiduri aeriene au fost trimise impotriva pozitiilor ISIS in Irak si in Siria,  insa ele nu au putut opri avansul gruparii, care se afla acum la 200 km de Damasc, spre exemplu. ”Reuniunea de la Paris ar trebui sa raspunda la intrebarea daca se poate merge si mai departe cu aceste raiduri”, a declarat seful Parlamentului sirian, Salim al-Joubouri. Acesta a indicat ca exista numeroase tari pregatite sa furnizeze sprijin, dar, in privinta raidurilor aeriene, numai SUA decid. Deocamdata, administratia Obama exclude orice schimbare a strategiei in regiune.

Accelerarea formarii militare

Potrivit unui acord semnat in februarie 2015, SUA si Turcia vor forma, pe o perioada de trei ani, 15.000 de combatanti ai opozitiei siriene moderate, cu participarea a 400 de instructori americani, care vor consilia si armata irakiana. Avand in vedere ca formarea dureaza 18 luni, demersul a fost criticat si calificat drept pierdere de timp. Pe ordinea de zi a summit-ului figureaza si problema combatantilor straini din ISIS, ajutorul umanitar destinat celor 2,8 milioane de refugiati, crearea de fonduri pentru operatiuni de deminare si de protectia patrimoniului etc.

 

Ultimele stiri

  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Curtea de Conturi Europeană spulberă fantezia zero emisii. Bateria costă cât o mașină normală
  • Accidentarea lui Mykolenko, avantaj pentru România
  • Ciolacu, anunț de ultimă oră pentru pensionari, înainte de Paște. „Suntem în grafic”
  • Plângere penală la DNA, împotriva lui Nicușor Dan. Cine a depus sesizarea
  • Exit mobile version