Cauta

Când va lovi marele cutremur România? Mărmureanu: „Va avea magnitudine peste 7”

cutremur

Când va lovi marele cutremur România? Mărmureanu: „Va avea magnitudine peste 7”

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, cunoscută personalitate din domeniul seismologiei, a vorbit la Antena 3 despre recentele cutremure de la noi.

Circa 10 cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter au avut loc în România de la începutul anului 2022. Cel mai puternic s-a înregistrat luni, 17 ianuarie, și a avut o magnitudine de 4,5 grade pe Richter.

Gheorghe Mărmureanu a spus că în următorii ani, în România ar putea avea loc un cutremur cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter. „Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată”, a declarat specialistul.

Marele cutremur va avea efecte puternice

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală”, a precizat prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCnews.ro.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.”, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

Cel mai recent cutremur s-a înregistrat marți, 18 ianuarie, la ora 09:47:01, în zona seismică Vrancea. Cutremurul a avut magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 147 km.

Ultimele stiri

  • Dana Budeanu a căzut cu tronc politicienilor de pe Planeta Venus
  • Dinamo joacă în „Misiune Imposibilă”
  • O monedă mai puternică decât orice ban. Frica
  • Revoluție în fotbal: camere video pentru arbitri!
  • UPDATE. Incendiu cu degajări mari de fum în Sectorul 2 al Capitalei/O persoană a murit
  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe podul care trece peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari
  • Dramă pe drumurile din România. Părinţii Părintelui Nicolae Zaharia au murit într-un accident de maşină
  • Burduja cere fotografii cu Bucureștiul pe care Nicușor Dan „refuză să îl vadă”: „Să îl aducem pe Primarul Capitalei cu picioarele pe pământ”
  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Exit mobile version