AcasăȘTIRI EXTERNEPERICOL în California. ALERTĂ în SUA din cauza unui tsunami ce a...

PERICOL în California. ALERTĂ în SUA din cauza unui tsunami ce a stârnit valuri de peste 1 metru (VIDEO)

tsunamiPERICOL în California. ALERTĂ în SUA din cauza unui tsunami ce a stârnit valuri de peste 1 metru

Un tsunami a lovit sâmbătă cea mai mare insulă din Tonga, Tongatapu, valurile care au inundat capitala fiind provocate de un vulcan subacvatic din Pacificul de Sud care a erupt violent, propulsând în aer un nor de cenușă și aburi de gaz.

Undele de șoc din Pacific ajung şi în America. Statele Unite și Japonia și-au sfătuit populația de pe coastele Pacificului să se îndepărteze de țărm, ca măsură de precauție.

Cutremur de 7,4 pe scara Richter

Valuri de peste un metru înălțime provoacă deja inundații de coastă, după alerta de tsunami emisă pentru întreaga coastă de vest a SUA și Hawaii. Undele de șoc au ajuns și în SUA după ce vulcanul submarin din Pacific a declanșat un cutremur de 7,4 pe scara Richter, urmat de evacuări în Tonga și Samoa.

Sâmbătă, au fost emise mai multe avertsmente de tsunami în aceste insule din Pacific și în anumite zone din Japonia. Ulterior, a fost emisă alerta de tsunami pentru tot litoralul Pacificului – SUA și Hawaii.

De asemenea, au fost emise aviz de tsunami pentru Insula de Nord a Noii Zeelande și coasta de vest a Statelor Unite, din California până în Alaska, precum și Columbia Britanică din Canada.

Tonga, acoperită de cenuşă

Multe părți din Tonga, a cărei capitală se află la doar 65 km sud de locul erupției, sunt acoperite de cenușă și se confruntă cu o pană aproape totală de curent, linii telefonice și servicii de internet întrerupte.

Capitala statului Tonga se află la doar 65 de km de vulcanul Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. Un locuitor a spus că erupția a avut loc când familia sa pregătea cina, iar fratele ei mai mic a crezut că au explodat bombe în apropiere.

author avatar
Andrei Ștefan
359 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger