Cauta

BNR zice ca ursul pleaca de la miere

Valentin Lazea „a inteles” ca cei 7 administratori din Pilonul II se gandesc sa se retraga din Romania din cauza “taxei pe lacomie”. Serios? Economistul-sef al BNR se face ca uita cum asiguratorii au obtinut  profituri de miliarde de euro de cand acest sistem a fost instalat in Romania.

Conditiile impuse prin Ordonanta 114 sunt considerate ca fiind „excesiv de oneroase”, mai spune Lazea, desi tot el recunoaste ca pe parcursul anului 2017, Pilonul II al sistemului de pensii a inregistrat un ritm anual de crestere mai mare decat la Pilonul III, respectiv de 26% fata de 18,5%. In plus, documentele privind aderarea Romaniei la euro adoptate de catre Guvern recunosc, totusi, importanta Pilonului II de pensii. „Problema este ca Ordonanta 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II sa aduca, pe parcursul unui singur an, 2019, majorari de capital de circa 800 de milioane de euro, o suma de 11 ori mai mare decat capitalul social existent in prezent. Totodata, aceasta suma este de doua ori mai mare decat suma tuturor comisioanelor brute incasate in ultimii 11 ani. In acelasi timp, Ordonanta 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute. In aceste conditii, din ce inteleg eu din discutia cu Asociatia pentru Pensii Administrate Privat din Romania, marea majoritate, daca nu chiar toate cele sapte societati de administrare ale Pilonului II se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile de fata sunt excesiv de oneroase”, spune Valentin Lazea. Asta-i “oneros”  sau faptul ca  in conturile administratorilor se duc comisioane de sute de milioane de lei in loc sa vina in pensiile romanilor? S-a uitat scandalul NN Pensii, care si-a informat clientii ca in spatiul public se vorbea despre nationalizarea banilor stransi din Pilonul 2 al pensiilor private obligatorii ? Fostul  ministrul de Finante Ionut Misa  acuza administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ca fac sute de milioane de lei din comisioanele aplicate administrarii acestor fonduri. Acest profit al companiilor care gestioneaza Pilonul II de pensii a fost de aproximativ 77 de milioane de euro in perioada 2016-2017.

Ultimele stiri

  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • Exit mobile version