Cauta

Bancile din UE, la un pas de criza financiara

Autoritatile bancare de la Bruxelles considera ca bancile din UE nu au planuri de redresare viabile si ca umfla estimarile si vand active pe nimic. Speriati de acest mesaj, unii oficiali s-au grabit sa-si nuanteze criticile la adresa bancilor.

Pe ultima suta de metri, Commerzbank a anuntat ca a reusit sa adune 5,5 miliarde de euro pentru recapitalizare

Financial Times a dat publicitatii cateva concluzii ale unui raport realizat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), referitor la masurile obligatorii pe care trebuie sa le ia bancile din UE si ce actiuni au intreprins ele in aceasta directie. Potrivit unor surse citate de prestigioasa publicatie, ABE considera ca lipsite de credibilitate masurile luate de aceste banci.

Estimari umflate, masuri ineficiente

Conform ABE, proiectele de recapitalizare ale majoritatii bancilor din UE prevad vanzari de active, recalcularea activelor ponderate la risc, angajamente pentru retinerea  profiturilor, rascumpararea obligatiunilor tranzactionate sub valoarea nominala. Reprezentantii ABE sustin ca aceste masuri nu vor aduce recapitalizarea atat de necesara, dar si obligatorie pentru bancile din UE, pentru evitarea reintrarii in recesiune. Mai mult , Autoritatea atrage atentia ca profiturile estimate de banci pentru primul semestru al acestui an par exagerat de mari, desi perspectivele economice ale zonei euro s-au deteriorat.

Pericol de faliment

Conform surselor citate de Financial Times, ABE sustine ca doua banci, respectiv Commerzbank  (Germania) si Monte dei Paschi di Siena (Italia), ar avea nevoie de miliarde de euro pentru recapitalizare. Se pare ca fara sprijinul statelor de rezidenta,  bancile nu vor reusi acest lucru.

Nuante

Speriati probabil de efectul distructiv asupra sistemului bancar european, oficialii ABE au dat ieri publicitatii un comunicat in care isi nuanteaza afirmatiile. Ei sustin ca, de fapt bancile din UE ar avea proiecte sustenabile. Autoritatile din Germania si Italia au criticat vehement ABE pentru obligatia recapitalizarii bancilor, sustinand ca aceasta masura ar putea declansa o criza a creditelor in UE.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version