Cauta

Americanii au lasat Crimeea in mainile lui Putin

Liderii ucraineni aflati la putere dupa inlaturarea fostului presedinte Viktor Ianukovici au solicitat un ajutor militar Statelor Unite pentru a impiedica secesiunea peninsulei.

Kievul a cerut un ajutor militar SUA pentru a interveni in Crimeea, informeaza agentia Bloomberg, care citeaza surse din interiorul Casei Albe, noteaza Sputnik.

Administratia provizorie de la Kiev ”studia  posibilitatea de a desfasura forte militare impotriva trupelor rusesti din peninsula, dar Washington a lasat clar sa se inteleaga ca un asemenea scenariu este de evitat”.

Tarile Uniunii Europene au adoptat o pozitie similara, afirma Bloomberg. Potrivit agentiei, Washington a justificat raspunsul sau prin mai multe argumente, intre care ”statutul provizoriu” al autoritatilor de la Kiev, ”incapacitatea armatei ucrainene de a face fata militarilor rusi” si ”lipsa de intelegere cu privire la ce se intampla cu adevarat in Crimeea”.

Evenimentele care s-au produs in regiune, in primavara anului trecut, au luat prin surprindere administratia SUA, indica Bloomberg. ”In Kiev, mai multe voci au pledat pentru trimiterea de forte armate in Crimeea. Guvernul a cerut SUA eventualitatea unei asistente militare in favoarea Ucrainei”.

Anul trecut, Kievul estima ca o eventuala operatiune militara in Crimeea ar fi sortita esecului, fara ”o sustinere serioasa si rapida” din partea americanilor. Pe de alta parte, presedintele Petro Porosenko a anuntat ca bugetul Apararii a fost unul record in acest an (doua mililiarde de dolari), tara devenind ”mai puternica ca niciodata”. In 2015, bugetul a atins un volum comparabil cu pretul celor doua nave tip Mistral ce urmau sa fie livrate de catre Franta Rusiei, a declarat Porosenko. El a evocat si 500 de vehicule blindate si alte echipamente militare trimise de Occident Ucrainei.

Ultimele stiri

  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Exit mobile version