Cauta

Alep: Dupa ce l-au tocat, rusii il evacueaza

ONU se află în discuţii cu Turcia pentru a mai primi refugiaţi sirieni

Aproximativ o mie de persoane fusesera evacuate, ieri, cu autobuze, din cartierele rebele din Alep, a indicat armata siriana, care afirma ca supervizeaza actiunea. In realitate, evacuarea este supervizata de armata lui Putin.

”Evacuarea a vizat 951 de persoane, din care peste 200 de rebeli, dar si 108 raniti, intre care si insurgenti”, a informat un oficial al armatei lui Bashar al-Assad, o armata pe cale sa pecetluiasca victoria, cu mana ruseasca,  in batalia din cel de-al doilea mare oras al Siriei. Centrul rus  pentru reconciliere a partilor aflate in conflict in Siria a comunicat ca militarii rusi pregatesc evacuarea combatantilor din Alep-est sub instructiunile directe ale lui Vladimir Putin. ”Securitatea lor este garantata de Damasc”, se arata intr-un comunicat. ”Evacuarea a 5000 de combatanti si a familiilor lor a inceput in Alep”, a anuntat ieri seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Potrivit acestuia, un coridor umanitar lung de 21 de kilometri a fost creat in acest scop. 20 de autobuze si zece ambulante au fost rezervate pentru evacuare, acompaniate de personal al Crucii Rosii Internationale, sub coordonarea ofiterilor rusi. Miercuri seara, Vladimir Putin si Recep Erdogan au convenit asupra unui efort comun pentru evacuarea civililor si a fortelor de opozitie din Alep, cat mai repede posibil. Pierderea orasului Alep reprezinta o infrangere majora pentru rebelii anti Assad, care au cucerit partea de est a metropolei, in 2012. Pentru Damasc, aceasta victorie, posibila gratie suportului Rusiei, este cel mai important succes al lui Assad, de la inceputul conflictului sirian, in 2011. Acordul de ieri este urmare unui esec al unei precedente initiative facuta marti de catre Rusia, Turcia si regimul lui Assad, urmat de violente bombardamente, care au fost reluate miercuri, dupa cateva ore de calm.

100.000 de persoane, in capcana mortii si a frigului

Acordul de ieri a fost anuntat la o luna dupa lansarea de catre regimul de la Damasc a campaniei de bombardamente si de lupte intense duse de armata siriana si combatanti straini, intre care Hezbollah si militiile irakiene. In patru saptamani, ofensiva a costat viata a peste 465 de civili in Alep-est, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului, in timp ce alti 149 civili au fost ucisi de tirurile rebele. ”Aproximativ 100.000 de persoane se afla inca prinse intr-un teritoriu de cinci kilometri patrati” in Alep, a indicat Medicins du Monde. Ieri, inainte de a pleca, numerosi locuitori si-au dat foc la putinele bunuri pe care le mai aveau si pe care nu le mai puteau cara. Protectia civila a rportat ca un convoi (in special ambulante) a fost atacat cu focuri de arma provenite din pozitiile detinute de combatantii pro-Assad. Rusia si Iranul vor participa, in 27 decembrie, la Moscova, la o reuniune cu Turcia pentru a discuta o solutie politica la conflictul din Siria, soldat cu peste 312.000 de morti.

Ultimele stiri

  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • Exit mobile version