Cauta

Ajunul Craciunului

In aceasta zi de joi, in care este sarbatorita Sfanta Eugenia, marcam si ajunul Craciunului, zi in care ne pregatim pentru a cinsti cum se cuvine Nasterea lui Hristos.

Spre deosebire de precedentele zile ale Postului Craciunului, in Ajunul Nasterii Domnului se obisnuieste sa se imparta – pentru sufletul celor disparuti dintre cei vii- si apoi sa se manance asa-numitele „turte”, ori „scutecele Domnului”, cum sunt ele numite in popor.

Este vorba despre turtite foarte subtiri, facute din aluat de post, cu cateva zile inaintea ajunului Craciunului, si uscate din timp. In aceasta dimineata, gospodinele din Muntenia, de exemplu, maruntesc aceste turte, rupandu-le in bucati, le pregatesc o zeama, adauga grau, scortisoara si lamaie, iar apoi le impart la biserica, pentru cei adormiti.

De altfel, tot joi, gospodinele fac si cozonacul pentru Craciun, dar gatesc si restul preparatelor pe care le aseaza pe masa se sarbatoare-sarmale, carnati, friptura sau alte preparate din carne de porc sau oaie.

sursa foto: gustos.ro

Ultimele stiri

  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu tare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Exit mobile version