Cauta

Adio apa plata! Parlamentarii USR vor sa bem doar apa de la robinet

Romanii ar trebui sa-si ia adio de la apa plata din dozatoarele pe care le mai gasim in farmacii si institutii publice. Parlamentarii USR au ”clocit” un proiect de lege, adoptat deja de Senat, prin care obliga restaurantele, angajatorii si institutiile publice sa puna la dispozitie oamenilor doar apa de la robinet.

Consumul de apa minerala in Romania a crescut cu 30 in ultimii 5 ani

Setea exagerata a romanilor, care au ajuns sa bea intr-un an 90 de litri de apa minerala imbuteliata pe cap de locuitor, a produs ingrijorare la nivel european, chiar daca tara noastra detine 60% din rezervele de apa minerala ale Europei. Astfel ca, Romania se afla pe ultimele locuri in ce priveste consumul de apa de la robinet. Cel putin asa sustin parlamentarii USR in expunerea de motive a unui proiect legislativ, care impune, subtil, obligativitatea consumului de apa de la robinet. In fapt, nu pentru apa in sine sunt invinovatiti romanii, ci pentru pet-urile in care este imbuteliata aceasta, bautul apei minerale contribuind la majorarea cantitatii de deseuri de plastic produsa de tara noastra. Iar ideea nu este a lor, zic ei, ci este prevazuta chiar intr-o Propunere Directiva a Comisiei Europene care stipuleaza, printre masuri, obligatia statelor membre de a incuraja utilizarea apei de la robinet in restaurante si cladiri publice.

Accentul pe cuvantul ”gratuit”

Potrivit proiectului de lege, autoritatile si institutiile publice, restaurantele si angajatorii au obligatia de ”a furniza, la cerere si in mod gratuit, apa potabila de la robinet”. In fapt, apa de la robinet nu a fost niciodata contra cost. Partea cu angajatorii ar putea fi si speculata, in sensul ca obligatia legala a acestora de a asigura salariatilor apa imbuteliata atunci cand se inregistreaza temperaturi caniculare ar putea sa se rezume la umplerea unor sticle cu niscaiva apa ”chioara”.  De-a lungul timpului, calitatea apei de la robinet s-a dovedit a fi indoielnica in toate zonele tarii, dar mai ales in Capitala. Analizele facute in diverse perioade au aratat ca apa din Bucuresti e contaminata cu metale grele de la conductele ruginite, cu exces de clor folosit pentru dezinfectare si chiar cu materii fecale. Cel mai recent scandal legat de apa nepotabila din Capitala a fost la inceputul acestui an, cand o poluare cu amoniu de pe raul Arges a determinat cresterea mult peste limita admisa a cantitatii de clor folosita, fapt care a condus la interdictia de consum a apei data chiar de Ministerul Sanatatii.

Ultimele stiri

  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • Exit mobile version