Cauta

Acord istoric de liber schimb UE-Japonia

Parlamentul European a aprobat ieri acordul comercial UE-Japonia, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodata de UE.

Acordul va elimina taxe vamale de 1 miliard de dolari pe an pe care le platesc companiile europene

Acordul de parteneriat economic dintre UE si Japonia, aprobat  cu 474 de voturi pentru, 152 contra si 40 de abtineri, va elimina aproape toate taxele vamale pe care le platesc companiile europene, in valoare totala de aproape un miliard de Euro/an. Aceasta reprezinta o atitudine clara in sprijinul unui comert liber si echitabil, bazat pe reguli, „intr-o perioada plina de provocari serioase venite ca urmare a unor atitudini protectioniste”. In timp ce sectoarele cele mai sensibile, precum productia de orez, sunt protejate, produse precum vinul, branzeturile, carnea de porc si de vita, pastele, ciocolata si biscuitii vor fi scutite de taxe vamale, imediat, sau dupa o perioada de tranzitie. 205 produse cu indicatie geografica europeana vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezinta 78% din numarul exportatorilor catre Japonia. Parlamentul cere Comisiei sa instituie puncte de contact pentru acestea, astfel incat sa poata beneficia rapid de pe urma acordului. Japonia isi deschide piata de achizitii in domeniul feroviar si piata de achizitii publice din principalele orase pentru competitia europeana. Comertul electronic, transportul maritim international si serviciile postale vor fi, de asemenea, liberalizate. Parlamentul ”saluta nivelul inalt de protectie a mediului si muncii, angajamentul fata de Acordul de la Paris pentru combaterea schimbarilor climatice si incurajeaza ambele parti sa combata taierile ilegale de lemn”. Cu toate acestea, deputatii au mentionat ca Japonia trebuie sa ratifice toate codurile relevante privind munca, stabilite de catre Organizatia Internationala a Muncii. Parlamentul a mai aprobat cu 535 de voturi pentru, 84 contra si 45 de abtineri si Acordul de parteneriat strategic  UE-Japonia, care vizeaza extinderea sferei de cooperare catre domenii precum energie, cercetare-dezvoltare, educatie, dezvoltare si lupta contra schimbarilor climatice si terorismului.

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version