Cauta

La schi pe acest Chamonix de gunoaie din sectorul Clotildei

1. Până acum, regizorii noștri vorbeau cu o superioritate astrală despre absența spectatorilor din cinematografe. Artiștii minimaliști erau nemulțumiți pentru că aveau puțini spectatori. Nu sesizau paradoxul, dar era dreptul lor să fie dezamăgiți. Acum, Alexandru Nanau, regizorul filmului „Colectiv”, e nemulțumit că documentarul lui „a impresionat o lume întreagă, mai puțin pe români.” Și pe urmă tot el a livrat, fără să vrea, o explicație. N-a avut spectatori din politică, „doar procurori și ambasadori ai altor țări.” Normal că ai altor țări, că nu putea veni ambasadorul județului Giurgiu în județul Sălaj. Iar românii care nu s-au arătat interesați de „Colectiv” sunt „corupți și inculți.” Mulțumim, mulțumim, bine că nu ne-ai făcut și comunișți, la 31 de ani de când a murit Ceaușescu! Nanau, hai să te scot eu din criza de cinefili autohtoni! Matale n-ai regizat un film documentar, ci un film politic. Și sunt drăguț că nu am scris „film propagandistic”, dar puteam să scriu, fiindcă mi-a plăcut aia cu „au fost procurorii la cinema.” Bine, scuze, nu-i nici film propagandistic! E mai rău. E film omagial – omagiul fiind faza avansată a propagandei. Filmul nu este despre morții de la Colectiv, ci despre salamandrele oengiste care au inventat jegoasa expresie „mafia în halate albe.”

2. S-a făcut un film propagandistic și pe vremea Elenei Udrea – „Bucureșți, oraș inteligent.” Pentru că știa drumul de la Pleșcoi la reprezentanțele Vuitton, Udrea a găsit un brand – National Geographic – care să-i facă lucrarea. Documentarul a fost excelent realizat, iar eu am observat „burțile” (jargon gazetăresc – „bagă niște burți, ca să-ți iasă 5000 de semne!”) la fel cum le-am observat și în capodopera lui Nanau. Filmul „București, orașul inteligent cucerit de Udrea” a fost programat și rerereprogramat pe National Geographic. L-a văzut toată Planeta. Și, din câte țin minte, Elena Udrea, așa țărancă de oraș cum e ea, a avut bunul simț să nu apară în film.

3. Anul ăsta, lumea subțire din centrul Capitalei nu merge la schi în Austria, Franța și Elveția, dar poate să slalomeze pe munții de gunoaie din sectorul 1. Clotilde, cât costă telegondola pe acest Chamonix userist? În astfel de situații se văd caracterele și creierele. Un om superior, care a votat-o pe Clotilde, ar spune „am greșit.” Deștepții au puterea de a recunoaște când sunt proști. Dar prostul care se crede deștept va spune „și ce, cu vechiul primar era mai bine?”

Ultimele stiri

  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Lumini și umbre
  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Africa ”vinde” Occidentul și ”cumpără” la pachet Rusia și China! (I)
  • Zona euro are nevoie de consumatori cheltuitori
  • Pe nesimțite, suntem deja în Al Treilea Război Mondial
  • „Împăratul Roșu” vrea să recâștige Europa
  • Exit mobile version