Cauta

A doua cadere a Mamaiei

Statiunii Mamaia i se spunea „Perla Litoralului romanesc” — banal, stie orice sindicalist. Mirosea a calcan, mirosea a dolar, mirosea a Toblerone, mirosea a blonda suedeza, mirosea a Occident, de la International (Rex) pana la Melody. Spre sfarsitul anilor ’70, Mamaia a inceput sa piarda, decent, nu categoric, in fata Neptunului si, mai ales, a Olimpului. Era complexul Belvedere-Amfiteatru-Panoramic, erau plaja, golful si faleza etajata de la Panoramic pana la gardul vilei lui Ceausescu. Era frumos. Frumos-frumos, dar mic-mic, toata desfasurarea de farmec si ispita fiind de doua ori mai redusa, ca intindere, decat croazeta socialista Rex — Cazino.

Intre ’90 si ’95, Mamaia a intrat pe potecile prapadului. Iar din ’95 pana in 2000, s-a prabusit de-a binelea. Multe bucati din plaja au devenit gropi de gunoi ale Constantei. Am scris atunci ca pentru ministrul Turismului din acea perioada, dacul Akos Birtalan, Marea insemna Balatonul. Dupa 2000, Mamaia si-a revenit. Nu politizez articolul, n-am vorbit in viata mea cu Mazare sau Nicusor Constantinescu. Stiu, insa, cum aratau in 2000 hotelurile aflate intre Rex si Cazino, adica in Centrul Mamaiei. Plateai taxa suplimentara ca sa ai racitor (nici vorba de frigider) in camera, cuverturile din 1968 sau 1972 cred ca proveneau din depozitele Armatei si aveau gauri, sifonierele erau date cu motorina, ca sa iasa mucegaiul de peste iarna. La fostul Club Méditerranée, o comoara in anii ’70, am gasit in baie un sarpe, care se intelegea bine cu traditionalii gandaci.

In ultimii 15 ani, insa, Mamaia s-a dezvoltat mult spre Nord, spre Navodari, iar patronii hotelurilor din Centrul statiunii au fost obligati sa investeasca, pentru a tine pasul. Din 2005 pana in 2014, Mamaia a aratat mai bine decat a visat vreodata Olimpul. Perla anilor ’70 facuse pui, insirati pe diadema tarmului sarutat de faguri verzui.

Am trecut prin Mamaia, in Saptamana Pastelui. N-am vazut si eu macar doi muncitori care sa plimbe o galeata cu var. Sezonul debuteaza peste doua saptamani. Mamaia se va prabusi din nou. Foarte bine, vor spune unii. Da, dar asta nu inseamna ca se vor ridica Eforie sau Olimp sau ca va invia ce zace de la Jupiter incolo.

Ultimele stiri

  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Fermecătorul Macron nu va avea succes cu Xi Jinping
  • O bătălie sângeroasă ar distrage atenția Rusiei de la Ucraina. Va supraviețui Putin?
  • Dana Budeanu a căzut cu tronc politicienilor de pe Planeta Venus
  • Exit mobile version