Cauta

Unde dai și unde crapă?

Bătălia pentru voturi a început la noi și în lume. Așa ne vor ține până înainte de Crăciunul fierbinte din 2024. Proiecte neconstituționale privind lupta împotriva drogurilor, zdrăngănit de cătușe la ușile adversarilor politici în interiorul aceluiași partid, companii și antreprenori cu sute de angajați puse în dificultate de măsuri fiscale aberante sau interesele unor deținători de informații, transformați peste noapte din arbitri în jucători pe tabla de șah a lumii. Nu știu cum este cu încălzirea globală, dar fierbințeala generată de „bombele” cu efect electoral promite să deșertifice lumea democratică. 

Cele mai relevante, pentru ceea ce ni se pregătește, sunt două știri: arestarea „Ducelui de Vaslui” și rapida sa înlocuire cu un „Marchiz de Bacău” din altă familie de duci decât cea de pe făraș. Și, aparent fără nicio legătură, scandalul responsabilității pentru morții de la Călimănești între Transgaz și cel mai performant drumar al României, originar din Bacău. Întâmplător sau nu după ce SRI a rămas fără șef (de emanație PNL), SIE este condus tot de un membru al aristocrației politice din Bacău.

Ducele (dus) Buzatu conduce direct sau indirect PSD (și foștii săi străbuni) în județul Vaslui de la revoluție încoace. A adus voturi=putere, la fiecare campanie și a fost răsplătit permanent cu funcții pentru el și curtea sa de vasali, cu funcții la nivel local și central. Funcții care s-au transformat de-a lungul timpului într-o avere fabuloasă. Ducele a repetat greșelile aristocrațiilor erodate de drogul puterii absolute. Este profesor de filozofie, marxistă, dar nu contează. Dacă a studiat condițiile morții lui Stalin ar fi trebuit să știe ce îl paște dacă joacă în echipa necâștigătoare. A avut parte de un Beria. Au pățit-o și alți aristocrați. Din PNL, când s-a schimbat regele. La curtea PSD, noul rege își consolidează puterea. Nu are nevoie de revolte în partid când vin alegerile. Cei care acum nu dorm bine noaptea  sunt cei din echipa necâștigătoare. Chiar dacă se potolesc pe moment, urmează să fie marginalizați. Sunt periculoși pentru puterea absolută vizată de noul rege. Care urmează să se confrunte cu mari mișcări sociale ca urmare a deciziilor nepopulare pe care urmează să le ia și are nevoie de „mignoni” verificați și loiali. Pentru un observator ca mine, care a mai văzut cătușe zdrăngănind în alte campanii electorale, ce ne-a fost livrat săptămâna trecută seamănă mult cu un scenariu de tipul „aceeași Mărie cu altă pălărie”. Și cred că este doar aperitivul.

Transgaz este din 2019 în subordinea SGG, unde s-a schimbat ducele PSD la rotativă și a venit un duce PNL. Al cărui ducat a trebui golit de avere prin înființarea AMEPIP, sub atenta conducere a  unui aristocrat, probabil de la PSD dacă se lămurește disputa Transgaz- Spedition UMB. Urmează audieri-negocieri.

În ordinea aperitivelor, am văzut ce îi paște pe cei de la AUR care suflă în ceafa PSD în sondaje. Sămânța de scandal, care se vinde bine la un anumit electorat, se speră că va genera rupturi și canibalizări, pentru ca anumite partide de tip one man show să intre-n Parlament în 2024 și aristocrația politică dedulcită la aranjamente să supraviețuiască democratic pe principiul divide et impera.

Dar dacă ne uităm la ceea ce a pățit Zelensky în America, ne aducem aminte de vorba înțeleaptă: Socoteala de-acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. 2024 va să fie un show memorabil, cu serviciile la butoane. Ce mâncăm în fața televizorului dacă am avut bani de cablu și energie este altă întrebare.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • FCSB a luat titlul, performanța mai așteaptă
  • România, ţara pensiilor speciale. Cine sunt românii care beneficiază de aceste legi „cu dedicaţie”
  • Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE
  • Mașini mai puternice – mai multe accidente. Dacia face excepție de la regulă
  • Exit mobile version