Stocuri cu mărfuri expirate și deteriorate de la Unifarm, din achizițiile ilegale din pandemie, în valoare de peste 220 milioane de lei, urmează a fi distruse. Cu datoriile șterse, compania de stat, devalizată de conducerea instituției, cu acordul tacit al Ministerului Sănătății, Unifarm mimează o redresare spectaculoasă, pentru a șterge urma devalizării bugetului de stat cu peste un miliard de lei, pentru care nimeni nu a fost găsit vinovat. Mai mult, ca să încerce recuperarea unor sume pierdute, tot din jaful din 2020, compania plătește firme de avocatură cu peste 2,3 milioane de lei numai în acest an.
Nota de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli al companiei Unifarm cuprinde și acum urmele jafului din pandemie, când instituția a păgubit bugetul de stat cu peste un miliard de lei, prin achiziții ilegale, pentru care, în final, nimeni nu a suferit nicio consecință.
Reamintim că DNA nici după 5 ani nu a reușit să finalizeze zecile de dosare privind achizițiile ilegale din pandemie, la care conducerea ne spunea că lucrează de zor. Revenind la Unifarm, compania are, în acest moment, mărfuri expirate și deteriorate, neconforme pentru valorificare, din stocul de mărfuri covid, în valoare de 220.755 mii lei. Mai mult, cheltuielile privind comisioanele și onorariile pentru anul 2025 sunt în valoare de 2.350.000 lei, bani necesari finalizării dosarelor în instanță cu furnizorii de materiale și echipamente sanitare din starea de urgență.
”Serviciile juridice care stau la baza acestor cheltuieli au fost solicitate autorităţii tutelare de către conducerea companiei, datorită faptului că Unifarm se afla într-o situaţie temeinic justificată, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau reprezentare nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat, deşi aceste activităţi sunt absolut necesare. Achiziţionarea serviciilor a fost aprobată prin Hot. AGA nr. 68/27.08.2021, cât şi prin înscrisul Ministerului Sănătății din septembrie 2021”, se arată în nota de fundamantare a proiectului de hotărâre de guvern, inițiat de Ministerul Sănătății.
Totodată, în buget sunt trecute și sumele pentru taxele de timbru aferente acţiunilor în instanţă ce se vor întreprinde pentru recuperarea avansurilor plătite în perioada stării de urgenţă si pentru care marfa nu a fost livrată, precum şi pentru recuperarea penalităţilor contractuale facturate.
S-a umflat consiliul de administrație
După ce, în mai 2025, capitalului social al Unifarm s-a majorat cu suma de 488.690.000 lei, prin conversia în acțiuni a obligaţiilor bugetare principale ale companiei de interes strategic naţional, adică s-a produs o ștergere a datoriilor, s-a dat drumul la cheltuielile ”vitale”.
Astfel, cheltuielile aferente contractelor de mandat în vigoare au crescut la 1.150 mii lei față de ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat, urmare majorării în anul 2024 a numărului de membri ai consiliului de administrație de la 5 la 7 membri. De asemenea, prin hotărârea AGA 100/27.01.2025, s-au desemnat 3 administratori definitivi în consiliul de administrație la CN Unifarm SA, ca urmare a finalizării procedurii de selecție și a aprobării Raportului pentru numirile finale întocmit de Comitetul de remunerare și nominalizare prin Hotărârea CA 3/21.01.2025.
Valoarea pentru “alte cheltuieli” la data de 31.12.2024 a fost de 3.385 mii lei, iar pentru întregul an 2025 s-a estimat suma de 7.454 mii lei, o creştere semnificativã faţã de anul 2024, datoratã planificării contractării unor servicii necesare şi neefectuate în cursul anului 2024, cat şi planificării unor demersuri concrete necesare la acest moment: cheltuieli cu servicii efectuate de terţi, pentru servicii de auditare a situațiilor financiare anuale, servicii analiză pentru medicamente, servicii tipărire etichete şi prospecte pentru medicamentele vândute în circuit deschis, servicii de etichetare şi ambalare secundară, servicii mapare, etalonare, servicii traducere, servicii spălare auto, servicii de curăţenie, servicii de salubrizare, servicii de neutralizare.
Cheltuieli dublate
Valoarea cheltuielilor cu materialele consumabile, cu piesele de schimb pentru întreținerea și repararea echipamentelor, autovehiculelor companiei a crescut cu 107.04 %, de la 142.000 lei în 2024, la 294.000 lei în 2025. Cheltuielile cu energia și apa pentru anul 2025 sunt de 485 mii lei, mai mari cu 138 mii lei comparativ cu valoarea realizată în anul 2024, de 347 mii lei. Creșterea prognozată se datorează majorării prețurilor la utilități în cursul anului 2025, arată Ministerul Sănătății. Cheltuielile cu întreținerea și reparațiile, necesare pentru menținerea în parametri normali a clădirilor, echipamentelor și parcului auto, au fost estimate la 405 mii lei, cu 86.64 % mai mari în comparație cu nivelul realizat în anul 2024, iar cheltuielile pentru întreţinerea şi funcţionarea tehnicii de calcul s-a prevăzut suma de 386.000 lei, comparativ cu 240.000 lei în 2024.