Jaful organizat în perioada stării de urgență din pandemie la Unifarm, în cârdășie cu Ministerul Sănătății, pentru care nu a răspuns nimeni până acum, a dus compania de stat în pragul falimentului. După mai multe planuri de restructurare, văzând că este imposibil să scape de insolvență, Guvernul a decis să-i șteargă datoriile, prin conversia acestora în acțiuni, motivând că, astfel, se încearcă evitarea executării silite și a reorganizării judiciare.
Raportul Curții de Conturi din perioada stării de urgență, realizat la solicitarea Parlamentului, s-a transformat în niște hârtii fără absolut nicio valoare, bune de aruncat la coșul de gunoi. Niciuna dintre faptele penale sesizate de inspectorii Curții de Conturi în raport nu a fost pedepsită, iar zecile de dosare pe care DNA spunea că le are în lucru au fost doar praf în ochii opiniei publice.
În ce privește cheltuirea miliardului de lei împrumutat de Unifarm, companie de stat al cărei unic acționar este Ministerul Sănătății, ilegalitățile sesizate au fost halucinante, însă instituțiile de forță democratice din statul de drept nu au găsit niciun vinovat. Pentru că de 4 ani Unifarm se tot zbate să achite datoriile după tunurile date în pandemie, Guvernul a decis să-i șteargă datoriile, motivând că alternativa ar fi fost executarea silită sau falimentul și chiar reorganizarea judiciară.
”Menţinerea obligaţiilor bugetare, a penalităților și majorărilor de întârziere diminuează posibilităţile de redresare ale acestui operator economic și creează vulnerabilităţi domeniului sănătății. Măsura conversiei în acțiuni a obligațiilor bugetare principale crează premisele pentru revitalizarea și evitarea deschiderii procedurii insolvenței asupra acestui operator economic și menținerii activității ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătăţii”, susține Ministerul Sănătății, într-un proiect de hotărâre de guvern. Din punct de vedere macroeconomic se realizează păstrarea în circuitul economic al acestui operator economic, companie de importanță strategică în segmentul sănătății publice din România, mai arată ministerul.
Efect pozitiv pentru bugetul statului (?)
Menținerea activității comerciale în varianta restructurării propuse asigură păstrarea locurilor de muncă pentru angajați și continuarea activității comerciale a societății, cu efect pozitiv atat pentru bugetul statului, Unifarm fiind un contribuabil semnificativ care generează venituri la bugetul statului atât prin impozitele, taxele și contribuțiile virate la bugetul statului, cât și prin plata dividendelor către acționarul unic, statul român, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Totodată, potrivit ministerului, compania supusă restructurării are o importanță strategică în segmentul sănătății publice din România. ”Compania Naţională Unifarm S.A., societate pe acţiuni al cărei capital social este deţinut integral de statul român prin Ministerul Sănătăţii, este o companie de interes strategic naţional, care funcţioneazã pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, îsi desfăşoară activitatea ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătăţii. Obiectul de activitate îl constituie, în principal, desfășurarea, în domeniul sanitar, pe piața concurențială, de activități comerciale cu medicamente, produse farmaceutice şi parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură şi echipamente sanitare, seruri şi vaccinuri, reactivi şi cu alte produse din producția internă și din import”, se mai precizează în motivarea proiectului.
S-a șters o jumătate de miliard de lei
În conformitate cu art. prevederile 4 alin. 11 din O.G. nr. 6/2019 privind instituirea de facilități fiscale, Compania Naţională Unifarm S.A. a prevazut în Planul de restructurare a obligațiilor bugetare, aprobat de organele fiscale, faptul că o parte din restructurarea obligațiilor bugetare să se realizeze prin măsura conversiei în acțiuni, semnalează Ministerul Sănătății.
Astfel, prin Planul de restructurare, operatorul economic se obligă să stingă datoria de 488.690.000 lei (obligații bugetare principale), prin conversia acesteia în acțiuni, în conformitate cu prevederile art. 264 alin. 2 din Codul de procedură fiscală, nerealizarea măsurilor conducând la creşterea plăţilor restante, instabilitate, agravarea situaţiei economico-financiară, existând astfel riscul ca acest operator economic să nu poată realiza obiectul de activitate. ”Conversia în acțiuni a datoriilor bugetare principale va asigura statului român un control sporit asupra unui operator economic din domeniul sănătății așa cum rezultă și din testul creditorului privat prudent întocmit”, se arată în document.
Sint toti in cardasie , de asta nu se intampla nimic , impart intre ei .
Nici nu-i de mirare, orice control făcut oriunde, are rolul murdar se a arata „că-și fac datoria”, după, lasă un timp sa se limpezească apele (exact ca acum la alegerile prezidențiale), după care, rezolva ca întotdeauna prin diverse masinatiuni murdare, aranjamente murdare care se petrec în România de…35 de ani, fără sa răspundă NIMENI !.
Nici nu-i de mirare, orice control făcut oriunde, are rolul murdar se a arata „că-și fac datoria”, după, lasă un timp sa se limpezească apele (exact ca acum la alegerile prezidențiale), după care, rezolva ca întotdeauna prin diverse masinatiuni murdare, aranjamente murdare care se petrec în România de…35 de ani, fără sa răspundă NIMENI niciodată !.
Doar pe pensionarii contributivi i-a jefuit, recalculandu-le pensiile in minus pentru ca nu a tinut cont de grupele de munca.
Păi atunci de ce mai plătim taxe și impozite?! De corecți ce suntem… dar se pare că a fi corect și cinstit = a fi luat de prost și mai avem și drept de vot. Poate când actuala clasă politică va fi pusă la locul ei și nu va mai avea dreptul de a guverna, vor putea fi și judecați de tribunale, popor și de Dumnezeu. România are ca și imn „Deșteaptă-te române”, deci hai să ne deșteptăm din miciunile zilnice.
Mafia tot mafie rămâne.
Magistrații + politicienii sunt părtași la datoriile statului roman.
Ei fura, poporul plătește.
Poporul alege pristi în funcții de conducere, ca sa-i fure.