Considerată companie strategică a Ministerului Sănătății, Unifarm a fost dusă în faliment prin fraude și achiziții penale. Chiar și în prezent, bugetul companiei a fost programat pe pierdere, deși aceasta ar fi trebuit, la achizițiile naționale pe care le face, să fie pe profit. Cele mai mari tunuri s-au dat în perioada stării de urgență, însă DNA nu a reușit să finalizeze cercetările din dosare nici după 4 ani, dat fiind că mânăriile s-au făcut chiar la vârful instituției.
Deși actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, tot mimează că ar vrea să salveze compania Unifarm, în realitate, datoriile uriașe acumulate din fraudele și achizițiile penale din timpul stării de urgență, semnalate de Curtea de Conturi, fac imposibilă redresarea.
”Unifarm este o companie farmaceutică națională, de interes strategic, care lucrează în cooperare cu Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și care s-a angajat să furnizeze servicii de înaltă calitate și produse inovatoare în domeniul sănătãţii, pentru a asigura continuitatea tratamentului și a medicamentelor pacienților din România, la cele mai înalte standarde de calitate și la cele mai accesibile costuri. Prin propriile capacități de distribuție și logistică, Unifarm asigură o aprovizionare eficientă și sigură de medicamente și produse farmaceutice în toată țara”, se precizează pe site-ul instituției.
Cooperarea cu Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, a fost la fel de valabilă și în timpul pandemiei, când împrumutul de 1,15 miliarde de lei luat de Unifarm a fost tocat pe contracte păguboase, care au băgat în faliment compania statului. Pentru acestea nimeni nu a fost cercetat, deși prejudiciile aduse bugetului sunt uriașe. Ca diversiune, fostul director al Unifarm a fost judecat și condamnat la un an de închisoare cu amânare, pentru că ar fi cerut o mită de 760.000 de euro de la o firmă.
Dezmăț pe bani publici
”Operațiunile efectuate din fonduri împrumutate de către Unifarm pe perioada stării de urgență reprezintă în fapt operațiuni de creditare nejustificată a unor furnizori interni intermediari, care nu dețineau calitatea de producători și/sau furnizori externi, din fonduri împrumutate de companie pentru a fi utilizate la achiziția de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus. Menționăm faptul că majoritatea furnizorilor care au beneficiat de avansuri substanțiale nu au livrat produsele în termenele contractate. Toate aceste sume care au fost achitate de către companie în avans au fost finanțate din împrumuturile contractate care sunt purtătoare de dobânzi”, se arată în raportul Curții de Conturi.
În fapt, resursele financiare împrumutate de către Unifarm din credite garantate de stat au fost blocate la furnizori prin plata acestor avansuri substanțiale, fără a se asigura imediat achiziția și distribuirea materialelor/echipamentelor specifice combaterii Covid. Potrivit raportului Curții de Conturi, resursele financiare ale Unifarm au fost gestionate defectuos, atât prin efectuarea unor achiziții de echipamente și materiale sanitare de la firme intermediare, la prețuri supraestimate, cât și prin efectuarea de plăți în avans.
Pierderi peste pierderi
Pentru acest an, Ministerul Sănătății a prognozat, în bugetul de venituri și cheltuieli al Unifarm, o pierdere în valoare de 176.344 mii lei. Pierderea prognozatã este generatã de activitatea din perioada pandemiei Covid 19, respectiv de dobânzile penalizatoare aferente creditului în valoare de 1.150.000 mii lei, a provizioanelor şi cheltuielilor de depozitare pentru materialele şi echipamentele sanitare achiziţionate în perioada stãrii de urgenţã, susține Ministerul Sănătății. Pentru dobânzile penalizatoare aferente creditului în valoare de 1.150.000 mii lei, pentru anul 2024, au fost prognozate sume pentru trimestrul I si II în valoare de 41.860 mii lei, având în vedere aprobarea planului actualizat de restructurare şi finalizarea restructurãrii. Mai mult, în cheltuielile în valoare de 441 mii lei din acest an vor intra și taxe de timbru aferente acţiunilor în instanţã ce se vor deschide pentru recuperarea avansurilor plãtite în perioada stãrii de urgenţã pentru care marfa nu a fost livratã şi pentru recuperarea penalitãţilor contractuale facturate. Obligaţiile bugetare restante ale Unifarm au ajuns la 1.333.007.485 lei, din care 1.150.000.000 lei debit principal şi 183.007.485 lei dobânda penalizatoare, mai precizează Ministerul Sănătății.
Unde este DNA ?! Ne prezinta aproape zilnic cazuri de tot rasul de 2-5 mii de euro, in timp ce dosarele cu marile tunuri zac prin sertare. Povestea este deja veche si aproape tardiva. Marile tunuri au fost date la faimoasele negocieri de aderare la UE, cand am cedat aproape totul si acum stam cu mana intinsa la multinationale si banci, ca sa ce, sa-si plateasca darile la profitul real. Dezastrul pleaca de la guvernarea Nastase. Cei care au urmat ce si-au zis, mie ce imi iese ?!
Privește la nemernicii care conduc Romania, nu-i greu de înțeles, mincinoși, corupți, gata oricând ca la ordinul stăpânilor din Occident, sa falimenteze orice ii deranjează in Romania, gata oricând sa execute ordinele străinilor de a menține Romania și pe români la limita sărăciei, unde românii, pot fi ușor de cumparat cu „2 lei”. Ăștia merită votul românilor ?, luna aceasta trebuie să le dovedim ca NU !.
Bă, nu există prietenie in hoție ! Există unitate de monolit in jurul dulapului Ioh.anus !
Nu raspund cei ce au pus Unifarm pe butuci? Ca doar nu s-a falimentat singura.
Sa il intrebam pe Vladut Voiculescu? Pe Ludoviq?
Pe Catu?
-Unifarm este o companie farmaceutică națională
-FALS,
e un fel de AGERPES!
Da acea proclamație de la Timișoara se punea în aplicare,acest fiu de torționar comunist,care a omorât oameni ,nu ar fi trebuit să ocupe funcții publice niciodată ,însă se urmărește falimentara starului român,eșuat cum spune dulapul werner,că apoi da poată fi cumpărat pe câțiva firfirei ,din păcate le reușește , pentru că în funcțiile statului sunt numai trădători,a căror interese,nu sunt prosperitate țării și a cetățeanului
jaf , tunuri , dezmaț , mafie etc da , si ?