Cauta

Rusia ar putea rămâne fără bani în 2024!

Miliardarul Oleg Deripaska susține că Rusia și-ar putea găsi cuferele goale încă de anul viitor și că are nevoie de investiții din partea unor țări „prietene” pentru a rupe din ghearele sancțiunilor asupra economiei.

„Nu vor fi bani în 2024”, a declarat Deripaska joi,  la Forumul Economic Krasnoyarsk din Siberia. „Vom avea nevoie de investitori străini”. Magnatul  este fondatorul gigantului Rusal International, cel mai mare producător de aluminiu după China.

Comentariile lui se numără printre cele mai directe ale unui lider de afaceri proeminent, în condițiile în care guvernul de la Moscova a încheiat anul trecut cu un deficit fiscal record și cu un buget încă pe minus pentru începutul lui 2023.

Autoritățile plănuiesc deja să obțină venituri bugetare suplimentare prin modificări propuse la modul în care impozitează companiile petroliere și ar putea obține mai mulți bani de la alți producători de mărfuri prin intermediul unei taxe unice.

În timp ce Rusia a înregistrat anul trecut o creștere surprinzătoare a cheltuielilor de capital, perspectivele au devenit mai sumbre, în special din cauza cheltuielilor militare masive care afectează finanțele publice.

Deripaska, care este sancționat de SUA din 2018, a fost, de asemenea, supus unor sancțiuni europene după ce Rusia a atacat Ucraina în urmă cu un an.

El a făcut apel la pace în săptămânile de după invazie, dar în ultimele luni a adoptat o poziție mai precaută față de război – „construirea unui capitalism de stat nu este o opțiune” și a avertizat cu privire la presiunea „serioasă” exercitată de sancțiuni.

Țările care se laudă cu „resurse serioase” pot apărea ca „posibili parteneri pentru Rusia”. Guvernul trebuie să atragă investitorii, asigurând un climat de afaceri sigur, “cu mai multe libertăți economice și concurență”.

Chiar și în condițiile în care multe dintre cele mai mari economii ale lumii sunt îndreptate împotriva Rusiei, aceasta își păstrează accesul la piețe cu o populație de 4,5 miliarde de locuitori și care reprezintă 30 de trilioane de dolari din produsul intern brut global.

În 2022, averea lui Deripaska a fost estimată de Forbes la 3,2 miliarde de dolari.

 

 

 

 

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version