Cauta

Occidentul poate să arunce prosopul. Rusia se descurcă mai bine decât cei care i-au impus sancțiuni

Rusia a învins regimul de sancțiuni occidentale care avea drept scop să-i paralizeze economia și să o forțeze să se retragă din Ucraina

Este limpede că Rusia a învins regimul de sancțiuni occidentale care avea scopul să-i paralizeze economia și să o forțeze să se retragă din Ucraina.

În loc să se prăbușească, economia rusă crește rapid. PIB-ul a înregistrat o creștere impresionantă de 5,5% în al treilea trimestru al anului 2023.  Economia americană a crescut cu 2,4%, în timp ce economia germană s-a contractat, iar UE în ansamblu a crescut cu mai puțin de 1%.

În loc să se retragă din Ucraina, Rusia a crescut dimensiunea forței sale de invazie de la 190.000 de soldați în februarie 2022 la peste 600.000 în prezent.

Între februarie 2022 și februarie 2023, țările occidentale au impus Rusiei cel mai amplu regim de sancțiuni de după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar țara a rezistat: a folosit în mod eficient uriașele bogății pe care le deține – petrol, gaze, aur, cereale, minerale – pentru a învinge sancțiunile. Orice joc de război realist ar fi putut prezice cu ușurință toate acestea.

În martie 2022, statele membre ale G7 au înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale a Rusiei, Măsura ar fi trebuit să „transforme rublele în moloz”. Nu a fost așa.

Aproape imediat, Rusia a început să își orienteze comerțul cu energie către China și India, oferind reduceri. În prezent, 90% din exporturile sale de țiței merg către aceste două națiuni.

Pentru a se sustrage sancțiunilor occidentale privind transportul maritim și asigurările, rușii au asamblat o enormă „flotă fantomă” de petroliere, cumpărând și închiriind sute de nave. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, Rusia exportă în prezent 7,5 milioane de barili de petrol pe zi.

Apoi, notează Modern Diplomacy,rușii au devenit creativi în lupta lor împotriva sancțiunilor, recrutând prieteni precum Iranul, Turcia, China, Coreea de Nord și Kârgâzstanul pentru a ajuta la transbordarea de bunuri de înaltă tehnologie, cum ar fi microcipurile.

În prezent, activele Băncii Centrale a Rusiei au fost înghețate, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite, dar aparțin în continuare Rusiei. Unii consilieri de politică externă propun acum ca aceste active să fie confiscate și predate Ucrainei. Indiferent de legalitatea sa, aceasta este o idee foarte proastă.

Nimic nu ar uni  mai mult rușii în ura lor față de Occident, în sprijinul președintelui Vladimir Putin și în hotărârea de a continua războiul decât furtul a ceea ce ei consideră a fi banii lor.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version