AcasăPoliticaSUA și UE fluieră a pagubă. Economia Rusiei, și mai rezistentă la...

SUA și UE fluieră a pagubă. Economia Rusiei, și mai rezistentă la sancțiuni

După ce a suferit o ușoară contracție în 2022, economia Rusiei va fi și mai rezistentă la sancțiuni în acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internațional, care anticipează o creștere de 0,7%, mai bună decât cea de 0,4% estimată în urmă cu trei luni.

De fapt, previziunile pentru economia rusă s-au îmbunătățit cu fiecare publicare recentă. Deși inițial se aștepta ca în 2022 să se confrunte cu o contracție puternică a PIB-ului, cu un declin de 6%, Rusia a încheiat anul în recesiune cu doar 2,1%.

Iar pentru 2023, situația arată  mai bine: în octombrie anul trecut, FMI a prognozat o recesiune de 2,3%, înainte de a miza, la precedenta actualizare din ianuarie, pe o ușoară creștere (+0,3%). Raportul publicat marți, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI, merge chiar mai departe și prevede o creștere de 0,7% pentru acest an, cu trei puncte procentuale mai bună decât în urmă cu șase luni.

În prezent, sectorul energetic susține Rusia să reziste în fața sancțiunilor occidentale, cu prețuri foarte mari care au ajutat la susținerea economiei țării, a precizat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Este limpede că aceste sancțiuni nu vor duce la colapsul economiei Rusiei – o țară bogată în resurse dorite la nivel global, inclusiv în Occident – dar nici măcar nu provoacă fisuri în sistemul său financiar. Și chiar dacă băncile rusești au pierdut accesul la sistemul de transfer financiar SWIFT, par încă capabile să obțină numerarul de care au nevoie.

Guvernul de la Moscova a oferit un sprijin echivalent cu 3% din PIB sub formă de beneficii sociale, scutiri de taxe, subvenții pentru împrumuturi și prin creșterea salariului minim.Economia Rusiei este mai puțin dependentă de importuri decât majoritatea piețelor dezvoltate și  emergente –  și a găsit noi surse pentru a-și satisfice cererea.

De asemenea, veniturile din export au crescut cu peste 40% la aproximativ 120 de miliarde de dolari în 2022, cu cea mai mare contribuție din partea industriei gazelor naturale. În plus, multă țări nu sunt dispuse să se alăture sancțiunilor și să izoleze Rusia în schimburile comerciale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
668 afisari

15 COMENTARII

  1. Bravos națiune!

    Nici cea mai acerbă propagandă de la „Rusia Today” nu vă egalează.

    O prostie legată de alta. Contracția PIB e de cca 4%. Veniturile din exportul de energie s-au înjumătățit și așa rămân, pentru că s-au dus piețele occidentale. Cine afirmă că Rusia o să vândă gaze Indiei sau Chinei bate câmpii, pentru simplu motiv ca lipsesc conductele. Rubla și-a început declinul.

    Dar Rusia „progresează”… Până se îngroapă de tot! Cu un PIB comparabil cu al Spaniei, sunt deja cu 15-20 de ani în urmă.

  2. Respect si succes economic si militar pentru Rusia care este condusa de patrioti iar in west conduc drogatii ,pedofilii si toti popunarii tari degenerate fara nici un viitor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger