Cauta

Marele câștig al Chinei în fața Occidentului

Puterea industrială rămâne principalul avantaj geopolitic a celei de-a doua economii a lumii

China își dublează exporturile de produse manufacturiere pentru a compensa provocările reprezentate de o piață imobiliară slabă și pentru a îndeplini obiectivul de creștere a PIB-ului de 5% pentru 2024. În pofida amenințării tarifelor, Xi Jinping este încrezător că puterea industrială rămâne principalul avantaj geopolitic a celei de-a doua economii a lumii.

În timp ce Occidentul suferă de inflație, prețurilor bunurilor de consum au scăzut în China din cauza reducerii cererii interne. Asta înseamnă că industriile chineze vor avea nevoie de piețele globale pentru a absorbi oferta tot mai mare de produse: bateriile, semiconductorii, panourile solare, vehiculele electrice sau dronele.

În ceea ce privește creșterea PIB-ului, pariul ar putea funcționa, cel puțin pentru anul în curs.Potrivit datelor oficiale, în primele trei luni, exporturile Chinei au crescut cu 7,1%, iar economia sa a crescut cu 1,6% față de trimestrul anterior. Cererea mondială pentru produsele chinezești va rămâne robustă pentru restul anului.

În ultimii ani, Xi a urmărit o politică economică menită să facă China mai autonomă. Considera că dependența de consumul intern va limita expunerea la presiunile occidentale. Cu toate acestea, piața internă a Chinei nu este suficient de matură pentru a deveni motorul de creștere. Prin urmare, noua strategie este supraproducția care duce la exporturi masive.

Orice război economic împotriva Chinei este sortit eșecului

De asemenea, supremația Chinei în lanțurile de aprovizionare și producție poate aduce în continuare o economie rezistentă la sancțiuni.

Produsele chinezești s-ar putea confrunta cu tarife tot mai mari din partea SUA și UE, dar inundă piețele inernaționale și pare că nimeni nu le poate opri. Măsurile protecționiste ale Occidentului sunt destul de confuze și nu au impact.

În ciuda riscurilor geopolitice, producătorii chinezi avansați sunt mult mai competitivi decât alternativele existente. Pentru a atinge obiectivele ambițioase ale tranziției digitale și ecologice, un înlocuitor realist pentru furnizorii chinezi pur și simplu nu există. De exemplu, UE a renunțat la impunerea de tarife vamale pentru panourile solare “Made in China”.

Strategia pro-industrială reînnoită a lui Xi va face creșterea economică și dezvoltarea tehnologică a Chinei mult mai dependente de piețele externe, dar, în același timp, va face lumea mult mai dependentă de China. În acest scenariu, pentru Occident, este mult mai dificil să aplice un regim de sancțiuni similar celui impus Rusiei.

În ciuda retoricii despre decuplare, realitatea este că orice război economic împotriva Chinei este sortit eșecului.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version