Cauta

De ce Europa riscă să-și îngroape industria

Reglementările și prețurile energetice amenință Europa cu dezindustrializarea.

Patronatele europene au tras alarma: prețurile la energie și impactul reglementărilor creează un „risc real de dezindustrializare”, în timp ce Bruxelles-ul se pregătește să prezinte noi propuneri pentru a îmbunătăți competitivitatea Bătrânului Continent.

„Riscul de dezindustrializare este real”, a avertizat directorul general al BusinessEurope, Markus Beyrer, într-un mesaj transmis AFP. Numeroase companii sunt în curs de a-și relocaliza o parte sau întreaga producție în afara Europei, a precizat organizația, care reunește federații patronale din 35 de țări.

În zilele următoare, Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere de reformă a pieței europene a energiei electrice, precum și o legislație care să accelereze procedurile pentru înființarea de noi tehnologii ecologice și să garanteze mai bine aprovizionarea cu materii prime esențiale.

Executivul UE a adoptat deja joi un text care facilitează acordarea de ajutoare de stat timp de trei ani companiilor din sectoarele care contribuie la reducerea emisiilor de CO2, pentru a răspunde subvențiilor masive distribuite în SUA și China.

Dar BusinessEurope consideră că aceste eforturi sunt insuficiente și prea lente. Organizația solicită „reduceri de taxe” pentru a coborî rapid prețurile la energie.

„Factorii de decizie politică nu trebuie să se lase păcăliți de recenta scădere a prețurilor la energieîn Europa, deoarece acestea rămân ridicate în comparație internațională și vor rămâne mai mari decât cele ale principalilor concurenți europeni”.

Comunitatea europeană a oamenilor de afaceri „solicită UE să schimbe urgent cursul”.După energie, „acumularea de reglementări este problema numărul unu pentru întreprinderi”, a subliniat Beyrer, citând un sondaj recent realizat de organizația patronală.

„Numai pentru anul 2023, Comisia Europeană intenționează să prezinte 43 de noi inițiative politice, pe lângă cele 116 propuneri aflate deja pe masă,  dintre care un număr tot mai mare nu au făcut obiectul unei evaluări de impact adecvate”.

Această povară de reglementare „împinge și mai multe afaceri și investiții în afara continentului european”.

Taxele mai mici pe energie și reducerea cerințelor redundante de raportare socială și de mediu se află în fruntea unui pachet de 11 propuneri concrete prezentate de BusinessEurope într-un document publicat luni.

În februarie, compania chimică BASF a închis mai multe unități de producție din Germania, invocând lipsa de competitivitate din cauza prețului la gaze.Cu câteva zile mai devreme, producătorul auto Ford a anunțat reducerea a 3.800 de locuri de muncă în Europa până în 2025.

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version