Cauta

Cică e jalon în PNRR. Burduja scapă și de ultimii specialiști de la materiale radioactive

Sebastian Burduja renunță brusc la două societăți din portofoliul ministerului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis să scape de o societate din portofoliu, cu un profil unic în țară, aceasta ocupându-se de perimetrele radioactive ale explorărilor și exploatărilor miniere. Firma de stat este pe profit, astfel că invocarea unor pierderi iese din discuție, iar decizia s-a luat în urma unui memorandum fantomă. Miza încercării de a vinde societatea o reprezintă doar specialiștii de aici, pe care, cel mai probabil, îi vor companiile străine care dau târcoale metalelor rare din România.

Ministerul Energiei a decis, în mod dubios, să transfere acțiunile deținute la Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care va proceda la administrarea, restructurarea, privatizarea, reorganizarea şi, după caz, lichidarea acestei companii. Decizia a fost luată în urma unui memorandum fantomă, care ar fi fost adoptat de Guvern în 7 martie 2024, deși acesta nu apare în documentele publice ale Executivului.

Ca să aibă o justificare, și aceea subțire, ministerul a băgat la pachet și societatea Eurotest SA, cu 3 angajați, care înregistrează pierderi. Însă, despre situația financiară a  Societății Radioactiv Mineral Măgurele SA, același minister spune că, în 2022, cu 20 de angajați, a avut o cifră de afaceri de 1.549.990 lei, realizând venituri totale de 1.553.868 lei, cheltuieli totale de 1.471.483 lei și un profit brut de 82.385 lei. Dacă ar fi luat situația financiară din 2023, ar fi văzut că firma și-a dublat și numărul de angajați, dar și profiturile, însă nimeni nu a avut un astfel de interes.

”Deși au fost întreprinse demersuri constante, nu au fost identificate pentru Societatea Eurotest SA și pentru Societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA soluții viabile, menite să conducă la dezvoltarea lor și implicit la o îmbunătățire a situației economico-financiare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre elaborat de Ministerul Energiei.

Unicat în țară

Potrivit directorului Radioactiv Minerale Măgurele, ing. Emilian Cazacu, societatea este foarte importantă, pentru că mai există doar două entități în țară, cea de-a doua fiind Compania Națională a Uraniului, care sunt autorizate să efectueze lucrări conexe activității de minerit, adică să monitorizeze perimetrele radioactive, să le ecologizeze, să le testeze.

”CNU se află în insolvență, iar noi nu avem datorii la stat, ci chiar profit, și putem participa la orice contractare. Avem contracte de explorare în niște perimetre cu firme canadiene, iar situația financiară este mult mai bună ca în 2022, anul din care Ministerul Energiei a luat datele. Avem echipă de mineri care redeschid galeriile, avem specialiști în structuri geologice, iar numărul de angajați s-a dublat din 2022. În țară există doar doi specialiști CNCAN de nivel III, din care unul se află la noi. Aceștia stabilesc, prin documentațiile elaborate, măsurile care se iau în perimetrele radioactive. În prezent monitorizăm radioactivitatea în 10 perimetre care au fost explorate pentru uraniu”, ne-a declarat ing. Emilian Cazacu, directorul Radioactiv Minerale Măgurele.

Acesta arată că aparatura este din anii 80-90 și nu știe nimeni, în afară de specialiștii societății, să umble cu ea, dar că este foarte eficientă. Dacă la Eurotest SA există o miză imobiliară, aceasta deținând spații în București, Splaiul Independenței, la Radioactiv Minerale Măgurele infrastructura nu pare a fi o miză, având în vedere că societatea deține doar un sediu amărât în Măgurele, județul Ilfov. Astfel, singura explicație plauzibilă rămâne valoarea specialiștilor, pe care companiile străine care se ocupă cu explorarea minereurilor rare vor să îi cumpere. Nici directorul societății nu a reușit să vadă sau să afle ce conține memorandumul, dar se vorbește că vânzarea societății ar fi fost jalon în PNRR.

Ministerul își declină responsabilitatea

Societatea pe pierderi, Eurotest SA, are ca obiect activitate principal “Cercetare-dezvoltare în științe fizice și naturale, având ca obiectiv calificarea materialelor, componentelor, echipamentelor electrotehnice și de automatizare care funcționează în medii cu risc ridicat provocat sau natural“, iar Radioactiv Minerale Măgurele, realizarea lucrărilor de cercetare geologică în vederea identificării și conturării mineralizațiilor radioactive precum și lucrări de conservare, închidere, ecologizare și refacere a mediului.

”Așa după cum lesne se poate observa prin raportare la obiectul principal de activitate, niciuna din cele două societăți nu pot fi încadrate în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Energiei. Considerăm că în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate al celor două societăți”, se mai precizează în proiectul de act normativ.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version