Criogenare este procesul de conservare a unei persoane decedate, la o temperatură foarte scăzută (-196 de grade) , cu scopul de a o resuscita la o dată ulterioară, atunci când progresul științific o va permite.
Inspirată inițial de poveștile și filmele științifico-fantastice, această opțiune a devenit treptat o realitate. Astăzi, companiile s-au specializat în această activitate, iar numărul persoanelor atrase de această metodă este în creștere.
Acceptată în țări precum SUA sau Rusia, criogenarea este interzisă în altele, cum este Franța.
Între 80.000 și 200.000 de euro
Inițial puternic criticată, în special de oamenii de știință care lucrează în domeniul criobiologiei, o disciplină care explorează comportamentul ființelor la temperaturi foarte scăzute, criogenia devine din ce în ce mai populară. Până în prezent, peste 400 de persoane au fost congelate criogenic, iar pe lista de așteptare se află aproximativ 1000 de persoane.
Pe această piață în creștere există trei companii de top: Alcor și Cryonics Institute (SUA) și Kriorus (Rusia).
Grupuri din țări europene intenționează să facă lobby pe lângă instituțiile europene pentru a legaliza criogenia. Aceste institute sunt adesea fundații sau organizații non-profit.
Cu toate acestea, criogenia are un cost: 80 000 de euro pentru conservarea unui creier și 200 000 de euro pentru un corp întreg. Aceste sume includ echipamentul utilizat, personalul medical angajat pentru a răci și monitoriza rămășițele, procedurile de monitorizare, scanările și alte examinări.
Contractele sunt semnate în timpul vieții solicitantului și pot fi plătite prin polițe de asigurare dedicate, din ce în ce mai populare în rândul băncilor și al altor agenții de asigurări. Trebuie reamintit faptul că în contracte se specifică faptul că societățile în cauză nu sunt supuse niciunei obligații.