AcasăȘTIRI EXTERNEBenzinarii îi dau foc lui Macron. Apel la grevă națională în Franța...

Benzinarii îi dau foc lui Macron. Apel la grevă națională în Franța / Proteste uriașe așteptate la Paris -VIDEO

Benzinarii îi dau foc lui Macron. Apel la grevă națională în Franța / Proteste uriașe așteptate la Paris / Foto: printscreen

Servicii publice, energie, transport public, transport rutier, industria alimentară, comerț. Numeroase sectoare, atât publice, cât și private, au lansat un apel la grevă, marți, în Franța pentru a cere salarii mai mari și încetarea rechiziționării greviștilor care continuă protestele la rafinării.

Update 12.46 Potrivit unui sondaj Elabe pentru BFMTV, 49% dintre francezi dezaprobă mobilizarea interprofesională de marți, 25% se declară împotriva ei, iar 24% sunt ostili. La rândul lor, 39% dintre cei intervievați aprobă această zi de acțiune, dintre care 20% sunt favorabili și 19% o susțin. 12% dintre francezi s-au declarat indiferenți.

Update 12.44 Protestatarii s-au adunat în fața centralei nucleare de la Gravelines (Nord), cea mai mare din Franța, afectată de o grevă de câteva zile, care îi oprește lucrările de întreținere. Potrivit unui activist al sindicatului CGT prezent la fața locului, sunt prezenți agenți EDF (compania de electricitate) , dar și subcontractori precum Fiducial, Orano și SPIE.

Update 12 41 Invitat marți, la postul France 2, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a anunțat că noi rechiziționări de personal în rafinăriile afectate de greve vor avea loc „probabil începând de astăzi”.

Update 12 38 Ministrul Tranziției Ecologice, Christophe Béchu, a declarat că „timpul dialogului nu este timpul pentru blocaje”. „La fel ca mulți francezi, există o judecată severă asupra unei forme de utilizare abuzivă a unui drept de acțiune sindicală pentru a obține altceva”, a declarat el la Europe 1.

Update 12.36 Mai multe reactoare nucleare din franța sunt oprite marți, 11 centrale fiind afectate de grevă. Cei mai mulți dintre angajații acestor centrale au fost mobilizați încă de joia trecută. Furnizori de servicii EDF, precum Fiducial, Orano și SPIE, s-au alăturat, de asemenea, protestelor personalului centralelor.

Update 12.32 În Bayonne, în sudul Franței, manifestanții care cer salarii mai mari și putere de cumpărare mai mare protestează în fața subprefecturii.

Update 12.28 Greviștii se mobilizează în sudul Franței. În Corsica, dar și la Marsilia, mai multe mitinguri au început, de asemenea, în această zi de mobilizare națională.

Update 12.24 Sunt 150 de mitinguri care au fost declarate și care vor continua în toată Franța, convocate de sindicate, între care CGT și Force ouvrière. La Clermont-Ferrand, în departamentul Puy-de-Dôme, manifestațiile au început.

Update 12.21 În unele orașe au început deja la orele prânzului blocajele rutiere. În orașul Saint-Nazaire, poliția a anunțat că traficul a fost perturbat, în timp ce circulația a fost blocată de pubele de gunoi, și a făcut apel la vigilență.

Update. 11.44 Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că în data de 18 octombrie 2022 va avea loc o grevă ce va produce efecte asupra a numeroase sectoare de activitate din această țară. În context, se anticipează perturbări ale circulației feroviare pe liniile: Transilien, Intercité, TER, RER și Eurostar. Greva va avea impact și asupra circulației autobuzelor.

O nouă  mobilizare interprofesională în Franța. Într-un context inflamat de greva din rafinării, salariații din sectorul public și privat sunt chemați, marți,  să întrerupă lucrul și să manifesteze pentru o creștere salarială și împotriva rechiziționării greviștilor.

Pe Macron nu-l mai ascultă nimeni

Dornic să rezolve „cât mai repede posibil” dificultățile de aprovizionare cu combustibil pentru francezi, Emmanuel Macron a convocat luni după-amiază o reuniune la Palatul Élysée. „Președintele Republicii a făcut apel la un spirit de responsabilitate din partea tuturor și a subliniat consecințele insuportabile pentru cei care suferă zilnic din cauza acestei situații”, a declarat un participant la reuniune, sub rezerva anonimatului.

Numeroase sectoare au convocat greve pentru marți: servicii publice, energie, transporturi publice, transporturi rutiere, sectorul agroalimentar, comerț etc. Unele ar putea să se îndrepte spre greve „regenerabile”, cum ar fi feroviarii care intenționează să profite de fereastra deschisă până la sărbătoarea Tuturor Sfinților, vineri seara, pentru a negocia creșteri salariale.

150 de mitinguri pe teritoriul țării

În industria petrolieră, unde conflictul a început la sfârșitul lunii septembrie, greva ar urma să continue marți la TotalEnergies, în echipele de rafinare și/sau de depozitare a carburanților. Aproape 150 de puncte de adunare sunt planificate în Franța, potrivit sindicatului CGT, care organizează această zi împreună cu sindicatele FO, Solidaires și FSU și cu organizațiile de tineret Fidl, MNL, Unef și Vie lycéenne, informează France 24.

Pe de altă parte, cel mai mare sindicat din Franța, CFDT, a decis să stea deoparte de această mișcare, neavând încredere în eficiența marilor manifestații interprofesionale pentru a obține creșteri salariale în întreprinderi.

La Paris, demonstrația va începe la ora 14.00 din Place d’Italie, în direcția Place Vauban. Un alt cortegiu, pentru a protesta împotriva reformei școlilor profesionale, va mărșălui de la stația de metrou Saint-François-Xavier până la stația de metrou Sèvres-Babylone.

Mathilde Panot, președinta grupului Franța nesupusă (LFI, La France insoumise, stânga) din Adunarea Națională, va fi prezentă printre manifestanți, la 48 de ore după marșul organizat duminică la Paris de partidele de stânga. Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, este așteptat să participe la adunarea lucrătorilor feroviari de la Gare de Lyon.

Poliția se așteaptă la 15.000, respectiv 2.000 de persoane pentru cele două manifestații de la Paris, iar autoritățile se așteaptă ca „ultrași” din mișcarea „vestele galbene” dar și radicali de stânga să încerce să formeze un marș în fața pieței sindicatelor. La precedenta mobilizare interprofesională din 29 septembrie s-au reunit 118.500 de persoane, dintre care 13.500 la Paris, potrivit poliției (250.000 și 40.000 potrivit organizatorilor).

Creșteri salariale și dreptul la grevă

Participanții vor mărșălui pentru „creșteri salariale și pentru apărarea dreptului la grevă”, potrivit termenilor comunicatului intersindical publicat săptămâna trecută. Scopul este de a susține revendicările lucrătorilor din sectorul petrolier, dar, în general, de a pune această problemă pe agenda executivului.

Invitat luni la France Inter, Philippe Martinez, liderul confederației sindicale CGT, a sugerat că guvernul ar trebui „să se așeze la o masă” cu sindicatele pentru a „discuta despre o creștere a salariului minim, o scară progresivă a salariilor”.

Un alt motiv de nemulțumire, care a convins confederația Force Ouvrière să se alăture mișcării: rechiziționarea greviștilor de către guvern pentru a facilita distribuția de combustibil. „Rechiziționarea este inacceptabilă și nu este niciodată soluția corectă”, a explicat luni secretarul său general, Frédéric Souillot.

Înăsprirea viitoare a regulilor de despăgubire a șomerilor, reforma pensiilor așteptată pentru sfârșitul anului, toate acestea sunt ingrediente care alimentează furia socială

author avatar
Tudor Borcea
1.015 afisari

6 COMENTARII

  1. Dar labele noastre mioritice spun ca rușii sunt de vina! La noi nu îi mai ridica nimeni suntem prea prosti să nu ne meritam soarta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger