Cauta

Soc: DNA, unita cu DIICOT-ul!

Luptele fratricide din interiorul Justitiei sunt departe de a fi incetat, taberele „reformistilor”  si „restaurationistilor” continuand nu doar sa se acuze reciproc, dar si sa-si plaseze lovituri reciproce sub centura. Iar in acest context tot mai tensionat, pana si initiatii sistemului au ramas socati de vehicularea informatiei cu privire la o miscare menita sa mute decisiv pe tabla de sah a Justitiei.

Subalternii Laurei Codruţa Kovesi şi ai lui Daniel Horodniceanu s-ar putea să fie colegi

Este vorba despre un plan surprinzator, care prevede nici mai mult nici mai putin decat unirea Directiei Nationale Anticoruptie cu Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Adica DIICOT-ul ar urma sa fie alipit DNA-ului, creandu-se astfel o mega-structura a carei forta va fi coplesitoare in combaterea unor infractiuni considerate deja atentate la siguranta nationala precum coruptia, evaziunea fiscala si terorismul. Cel putin asa spera promotorii acestui plan, in timp ce „reactionarii” deja acuza ca astfel nu se va obtine decat neutralizarea DIICOT-ului.

Riposta sistemului

Desi ofensiva sistemului impotriva coruptiei, dar si a clanurilor mafiote sau a marilor evazionisti a continuat constant in ultima vreme, principalul repros adus a fost ca institutiile statului actioneaza inca haotic. De fapt, se vede cu ochiul liber ca structurile din sistemul de forta merg cu viteze diferite pe drumul impus de noua strategie de securitate nationala aprobata de catre CSAT. Astfel ca in timp ce unele structuri risca deja sa „caleze” motoarele bagand operatiuni numai in viteza a cincea, altele se multumesc sa nu iasa in relief sub nicio forma, preferand doar sa-si indeplineasca parametrii de functionare, cel putin pana ce se mai limpezesc apele politice. Iar unele structuri au ajuns pur si simplu sa fie suspectate ca ar da cu marsarierul, daca nu ar fi atent monitorizate. Si uite ca in toata aceasta diversitate de opinii, cineva a gandit o mutare care ar trebui sa reprezinte riposta sistemului la fortele care incearca domolirea actualului ritm de „curatenie generala” a societatii romanesti.

Jale in teritoriu

Insa anchetele in mai multe trepte se datoreaza diferentelor uriase dintre structurile centrale ale Parchetelor si cele din teritoriu. Unde pur si simplu, in unele cazuri, este jale, de parca politisti, ofiteri de informatii, procurori si judecatori de-a valma nici macar nu par sa fi vazut pe la televizor ce ravagii face lupta anticoruptie in tara. Si DIICOT-ul nu doar ca nu face nici pe departe exceptie de la aceasta regula, dar in cadrul structurii au ramas „oaze” regionale in care gruparile de influenta continua sa faca propria lege. Si chiar daca, in ultimele luni, s-a reusit cel putin pensionarea unor „veterani” procurori sefi harjaiti in combinatii si inlocuirea lor cu tineri bine intentionati, rezultate palpabile sunt inca departe de a fi constatate. Iar jalea este cu atat mai mare cu cat, in unele cazuri, exista inclusiv suspiciuni ca unii procurori DIICOT au deschis propriile dosare si s-au bagat peste „felia” DNA, doar pentru a  strica astfel dosarele „colegilor” de la anticoruptie, care vanau pe adevaratii „baroni” din tara. Astfel ca, din acest punct de vedere, s –ar putea justifica intrarea DIICOT-ului sub pulpana DNA-ului prin faptul ca s-ar impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte ar creste forta operationala a unei structuri unice, mult mai puternice si, totodata, s-ar elimina si „putreziciunea” despre care se vorbeste ca se mai gaseste inca in DIICOT.

Razboiul orgoliilor

Desigur insa ca punerea in practica a acestui plan nu doar ca va soca pe multa lume, dar va declansa si un adevarat razboi al orgoliilor. Pornind si de la simplul fapt al stabilirii conducerii acestui „Parchet mamut”. De asemenea, exista si riscul ca unirea ar putea avea cu totul alte efecte decat cele scontate si ca „barca buna” s-ar putea scufunda si ea. Pentru ca, oricum, le va fi destul de greu celor care isi asuma responsabilitatea conducerii structurii sa „curete” multe din „petele” profesionale ale viitorilor subalterni.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version