Cauta

Se dezgroapa BANCOREX –ul!

A fost, fara indoiala, cel mai mare dosar de coruptie musamalizat din perioada postdecembrista. Iar acum, imposibilul se poate intampla, odata cu stergerea prafului de pe cele peste 6.000 de file secretizate, aflate, dupa stiinta noastra, in primitoarea arhiva a Serviciului Roman de Informatii.

Miliarde de dolari au fost furate de la BANCOREX
Fostii presedinti Dan Pascariu (foto) si Razvan Temesan, acuzati ca au dat credite neperformante
Razvan Temesan
Viorel Hrebenciuc este cap de lista si in acest caz de coruptie
Numele fostilor premieri Adrian Nastase (foto) si Nicolae Vacaroiu apar in scandalul creditelor nereturnate
Nicolae Vacaroiu

Intr-adevar, este greu de crezut ca se mai poate face acum lumina in scandalosul caz al devalizarii celei mai importante banci romanesti de comert exterior, cel putin pana  la data „ingroparii” ei. Mai ales ca faptele penale au fost deja prescrise. Insa, surpriza, sursele noastre sustin ca, odata cu posibila redeschidere a anchetei, ar putea fi executate mai multe fonduri de investitii care au gajat firmele care au luat credite pe ochi frumosi de la „banca securistilor”. Iar simpla repunere pe rol a dosarului le va da cu siguranta frisoane multor potentati ai zilei, care nici macar nu isi mai amintesc cat au furat pe timpuri de la BANCOREX.

Fabrica de miliardari

Multe din averile nababilor moralisti de astazi s-au construit exclusiv pe creditele luate pe blat de la banca condusa pe acele vremuri de fostii presedinti Dan Pascariu si Razvan Temesan. Astfel ca nu putini dintre miliardarii care se lafaie momentan in topul celor mai bogati romani se pot lauda ca singura „afacere” cu care au reusit in viata este devalizarea BANCOREX. O banca de unde au „supt” cel putin un miliard de dolari sute de politicieni si oameni din sistem, inclusiv eminete cenusii din serviciile secrete. Iata insa ca garda s-a schimbat si in sistem, asa ca acum exista procurori care vor sa stearga aceasta pata – simulacrul de ancheta a dosarului BANCOREX – de pe obrazul Justitiei.

Atac la SIF-uri!

La prima strigare, autoritatile statului roman apreciaza la peste 1,2 miliarde dolari suma pe care o au de recuperat de la cele 700 de firme aflate pe lista datornicilor BANCOREX. Practic, sunt bani ca si pierduti, pe care i-au „papat” cei cu relatii la fruntea sistemului politic, pana in 1999. Desi intre timp faptele penale prin care a fost spoliat BANCOREX au fost prescrise, planul secret al autoritatilor prevede executarea silita a datornicilor. Dar nu a firmelor care au luat creditele si care, in marea lor majoritate, au intrat in faliment. Legandu-se de o portita legala, banii – sau cel putin o parte din ei – ar putea fi recuperati de la cei care au girat pentru respectivele societati. Si principalele tinte ale recuperatorilor ar fi actualele SIF-uri, cele care pot fi considerate bune de plata, chiar si dupa atata timp.

Lista scurta

Dupa caderea bancii, actuala AVAS a preluat 1.022 de dosare cu credite neperformante de la BANCOREX. Iar printre beneficiarii despre care exista informatii ca  nici macar pana acum nu au platit banii luati de la fosta banca de stat se numara nume grele ale vietii politice, in frunte cu Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu sau Viorel Hrebenciuc. De altfel, unele surse sustin ca eminenta cenusie a PSD ar fi una dintre tintele predilecte ale anuntatei „dezgropari” a dosarului BANCOREX. Pentru ca, desi s-a strecurat printre furcile caudine ale justitiei in speta „eternei si fascinante Romanii”, Hrebenciuc apoate fi totusi agatat in cauza creditelor uriase, de milioane de dolari, acordate preferential mai multor firme din zona sa de influenta. Insa, mai mult ca sigur, daca va permite anchetatorilor rasfoirea dosarului aflat in custodia sa, SRI nu va pune toate datele la dispozitie , ci va recurge la intocmirea unei liste scurte.  Pe care se pare ca se afla si surprize „bomba”, familii intregi de afaceristi care se credeau intangibili.

Ultimele stiri

  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Curtea de Conturi Europeană spulberă fantezia zero emisii. Bateria costă cât o mașină normală
  • Accidentarea lui Mykolenko, avantaj pentru România
  • Exit mobile version