Cauta

Operațiunea RAFAEL: O minciună de 7,5 miliarde dolari!

DGIA, prinsă cu minciuna ”RAFAEL”...

România are deja plăți contractate și în cea mai mare parte efectuate de 7,5 miliarde de dolari către producătorii de armament de peste Ocean. Toate aceste mari contracte fiind încredințate exclusiv prin sistemul ”G2G” de încredințare directă către Guvernul Statelor Unite ale Americii. Ce-i drept, ceva ”mărunțiș” de câteva sute de milioane de euro au mai primit și companiile producătoare franceze sau germane.

Ceea ce nu înseamnă însă nici pe departe că asta a fost toată ”piața” aflată la dispoziție și Ministerul Apărării Naționale nu prea a avut de unde alege. Numai că de fiecare dată când experții militari sau conducători ai Departamentului pentru Armamente s-au arătat încântați de ”oferta israeliană” și mai ales de raportul preț-calitate, contrainformațiile militare din cadrul DGIA s-au opus vehement. Singura justificare a băieților colonelului Preda fiind că ”Israel nu este stat membru NATO”. Și deci România nu are cum să beneficieze de aceste oferte, oricât de tentante ar fi. Numai că, surpriză, poate citește acum și DGIA, și Ministerul Apărării Naționale și Guvenul României comunicatul oficial prin care Cehia, stat membru al NATO a anunțat achiziția sistemului de apărare aeriană ”SPYDER” de la compania israeliană ”RAFAEL”. Și, culmea, tot în sistem ”G2G”! Și deci cum rămâne cu rapoartele informative că statele membre ale NATO nu au voie să cumpere armament din Israel, de a trebuit să achităm 7,5 miliarde de dolari la americani?

Cehia ia ”SPYDER”!

Ministerul ceh al Apărării a informat oficial Direcția de cooperare internațională în domeniul apărării din Israel cu privire la decizia Guvernului de la Praga de a achiziționa sistemul de apărare aeriană ”SPYDER” al producătorului israelian ”RAFAEL”. Iar după cum la rândul său a informat și compania israeliană ”RAFAEL”, cea ale căror oferte au fost de multe ori ”anihilate” încă dinainte de a fi analizate în România pe motivul închipuit al ”interdicției NATO”, ”Guvernul ceh a aprobat lansarea negocierilor pentru procurarea a patru baterii SPYDER în cadrul unui contract de tip government – to-government (G2G) între cele două țări. Israelul a fost selectat ca unic furnizor pentru proiect”. Păi să fi ieșit oare Cehia din NATO? Sau…

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version