Cauta

E doar începutul! Iohannis, trimis după semințe de Macron!

Iohannis, umilit de Macron

Iată că, din păcate, avertismentele noastre repetate cu privire la iminenta ”reacție” a președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la tratamentul batjocoritor al ministrului român al Apărării se adeveresc pe deplin. Astfel că, la doar câteva zile de când ”guvernul meu” defila public cu marea veste că va fi ridicat înjositorul tratament MCV la adresa României, strict de dragul noii coaliții guvernamentale, Klaus Iohannis a primit o adevărată ”rangă în dinți” diplomatică. Parisul anunțând nu doar că nu susține ridicarea MCV, dar chiar și că va bloca un astfel de demers la nivelul Comisei Europene.

Florence Parly și Laurence Auer nu au cu cine vorbi la București

Și uite cum principalul aliat al României la nivelul Uniunii Europene s-a transformat într-un adversar de temut. Iar totul nu din cauza unor interese geo-politice divergente, ci doar pentru ca generalul Nicolae Ionel Ciucă să își poată onora angajamentele luate pe persoană fizică în fața samsarilor americani de armament. Și uite cum deja încep să se vadă rezultatele tuturor prostiilor asumate de Ministerul Apărării Naționale în relația cu Franța. Iar acesta este doar începutul! Pentru că deja Formatul 2+2 ( Externe + Apărare) este înghețat. Iar relațiile bilaterale franco – române se află la un minim istoric. Astfel că, dacă nu le dă Bunul Dumnezeu – că de la consilierii prezidențiali chiar că nu mai avem nicio speranță! – mintea cea de pe urmă decidenților de la București, atunci și povestea de succes de la Mioveni va deveni istorie…

E de la ”contractul corvetelor”…

Atunci când francezii de la MBDA au solicitat oficial lămuriri pentru ce este anulată licitația bateriilor de coastă, una pe care o câștigaseră deja în prima fază, ministrul Apărării nici măcar nu a catadicsit să le răspundă. Fiind prea ocupat cu blocarea semnării contractului corvetelor, după o licitație câștigată de influenta companie Naval Group. Și pe care francezii o câștigaseră definitiv și în instanțele de judecată, până la nivelul Curții Surpeme, acolo unde s-a dat o sentință definitivă în favoarea Naval Group. Numai că reprezentanții companiei franceze sunt ținuți pe la ușile Ministerului Apărării de luni de zile, în timp ce Flota Militară este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!

Pentru Ciucă doar americanii contează

Nici măcar Florence Parly, ministrul francez al Apărării nu a avut mai mult succes, Ciucă umilind-o în cadrul unei convorbiri telefonice înregistrate cu un ”bagabonțesc” îndemn ” păi să se cadă la pace cu Damen…” Mai mult decât atât, ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer nu este primită încă de premierul Florin Cîțu, deși a făcut nenumărate solicitări oficiale în acest sens. Astfel că, odată cu intrarea ”Eroului de la Kandahar” în ”Guvernul meu”, francezii au fost trimiși ”după semințe” de fiecare dată când au încercat nu să li se încredințeze direct contracte noi, ci doar să fie respectate cele câștigate în urma unor licitații internaționale. Dar uite că a venit acum și rândul lor să îi trimită pe ”partenerii” români în același loc. După semințe…

Doar angajamente politice!

Ce s-ar mai fi împăunat – și pe bună dreptate! – Klaus Iohannis dacă ar fi reușit să anunțe ridicarea mecanismului MCV asupra României.  Fie și pentru a putea închide astfel gura celor care nu văd nicio diferență între Justiția lui Florin Iordache și cea a lui Stelian Ion. Numai că deja ”zarurile” au fost din nou aruncate… Astfel că România va fi chemată la Bruxelles pentru a cere din nou ridicarea mecanismului MCV doar pentru a fi făcută de râs! Pentru că, după ce și-a bătut joc atâta vreme de demersurile legitime ale Președinției Franceze, ”combinatorul” Ciucă va trebui acum să îi ofere o explicație și șefului statului. Pentru că batista a fost ridicată de pe țambalul contractelor neonorate de către Ministerul Apărării Naționale de către chiar Senatul francez. Cel care, prin intermediul Comisiei pentru afaceri europene a dat publicității un raport prin care Franța estimează că este prematură ridicarea MCV pentru România! Poziția Franței fiind cu atât mai dificil de digerat la București cu cât, în urmă cu doar două săptămâni, ministrul Justiției, useristul Stelian Ion apucase să se împăuneze public că în urma discuțiilor purtate la vârful Comisiei Europene s-a constatat că ”există premisele ca monitorizarea MCV să se finalizeze”.

Numai că Senatul Franței nu doar că este categoric în a infirma o asemenea posibilitate, dar a și inserat în cadrul raportului Comisiei pentru afaceri europene, pentru cunoscători, de ce se opune. ”Angajamentele politice nu sunt suficiente în acest sens”… Cu referire clară la angajamentele politice asumate și în ceea ce privește asumarea contractelor MApN câștigate de companii farnceze în urma unor licitații internaționale. Angajamnete cu care însă ministrul Apărării s-a șters apoi undeva… Iar acum oamenii președintelui Iohannis au înroșit degeaba telefoanele cu Parisul, întrucât nici măcar consilierii lui Macron nu le mai răspund. Cel puțin până ce nu vor îndrepta ceea ce a stricat Ciucă.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version