Cauta

DNA „anvelopeaza” primarii!

Atata amar de vreme, acoperirea gaurilor din sosele, schimbarea bordurilor si amenajarea spatiilor verzi a reprezentat o adevarata „mana cereasca” pentru combinatiile dintre alesii locali si afaceristii abonati la contractele cu bani publici. Insa, de ceva vreme, mai ales dupa ce „regii asfaltului” au inceput sa se traga unii dupa altii la suferinta si scandalul parculetelor construite prin cele mai bizare locuri a izbucnit, „baietii destepti” ai primariilor s-au vazut nevoiti sa gaseasca o alta fabrica de bani.

Prin reabilitarea precara a blcourilor s-au deturnat sume uriase de la bugetele primariilor

Si asa a aparut probabil si cea mai profitabila afacere a momentului, cea de reabilitare termica a blocurilor. De unde s-au scos bani, o gramada de bani, mai ales ca majoritatea materialelor folosite nu au fost nici pe departe cele trecute si asumate in caietele de sarcini. Ce-i drept, exasperati, nenumarati locuitori ai blocurilor astfel „reabilitate”, prin asociatiile de proprietari, s-au apucat de depus pe banda rulanta plangeri penale la DNA. Care, acum, tocmai se pregateste de „anveloparea” primarilor care au pus botul la comisioanele de milioane bune de euro puse la bataie de firmele de constructii care au primit monopolul acestei profitabile afaceri.

Pe doua fronturi

Laura Codruta Kovesi i-a luat in vizor pe primarii si afaceristii implicati in combinatiile cu termopane

Inghesuiti de anchetele declansate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi impotriva „regilor asfaltului”, multi dintre primarii care papau bani frumosi de la cei din urma s-au vazut nevoiti sa gaseasca noi resurse financiare care sa le ostoiasca dorinta de lux. Si debuseul a fost gasit in reabilitarea termica a blocurilor. Care au inceput sa fie anvelopate la gramada, atat pe banii tot mai multi repartizati de la bugetele locale, cat mai ales, in ultima vreme, din fonduri europene.  Drept urmare, primarii s-au vazut astfel in placuta ipostaza de a „suge” de la doua „tate”, reusind sa dea „tunuri” de zeci de milioane de euro. Si mii de blocuri de locuinte au intrat astfel in malaxorul reabilitarilor, ceea ce a reprezentat o adevarata mina de aur pentru toti cei implicati. Care au fost foarte siguri pe ei, crezand ca tocmai au pus la cale o „combinatie” imbatabila, mizand pe faptul ca nu doar ei, dar si amarastenii carora li se spoiesc blocurile si li se pun termopane vor fi din cale afara de incantati. Pentru ca, in fond si la urma urmei, lucrarile tot se faceau. Numai ca, in marea majoritate a cazurilor, acestea se efectuau de mantuiala, locatarii fiind adusi in putin timp la exasperare de invaziile de soareci sau de igrasia aparuta peste tot.

Tot de la termopane li se trage

Insa cea mai mare plesneala financiara a venit din afacerile cu termopan. Pentru ca, dupa cum strang acum probe procurorii anticoruptie, numai PVC de calitate nu era cel folosit la reabilitari, ci un fel de „mixtura” din rebuturi facuta in conditii improprii, din ramasitele sticlelor de plastic si alte materiale de duzina. Si uite cum, fara sa le pese ca un ditamai fost premier ca Adrian Nastase a ajuns la inchisoare tot din cauza unor nenorocite de ferestre, zeci de primari, ca si consilierii locali care au facut propriul trafic de influenta, s-au inghesuit sa se bage la randul lor in combinatii cu termopane. Care nu doar ca nu asigura „ruptura termica” promisa, dar nici macar nu face fata la zgomotele din strada, precum fostele geamuri obisnuite. In schimb, au costat de ziceai ca sunt produse de lux fabricate de cei mai importanti producatori de talie europeana.

Jale si in Capitala

Iar daca pana acum grosul cercetarilor privind fraudarea fondurior destinate programelor de reabilitare a locuintelor s-au desfasurat mai mult in provincie, sursele noastre sustin ca, foarte curand, „bomba” va exploda si in Capitala, decimand practic alesii locali de aici. Care se pare ca nu mai au scapare, dupa ce unii dintre oamenii de afaceri implicati in „reabilitare” au depus denunturi la DNA cu privire la circuitele prin care se acordau contractele, in loturi de sute de blocuri cateodata.

Izolarea termica ii aduce lui Valcov al treilea dosar penal

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov s-a ales cu al treilea dosar penal deschis de DNA, fiind acuzat de trafic de influenta pentru presupuse matrapazlacuri facute pe vremea cand era primarul municipiului Slatina.

La cum merg lucrurile, Valcov s-a lasat de colectionat tablouri si s-a apucat de adunat dosare

Potrivit anchetatorilor, in perioada noiembrie — decembrie 2012, Valcov i-a pretins unui om de afaceri suma de 2.500.000 lei, adica 10-15% din sumele incasate de societatea acestuia de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior. Darius Valcov ar fi primit, in mai multe transe, de la respectiva societate 2.146.270 lei in schimbul interventiei pe langa factori de decizie din cadrul Primariei Slatina, astfel incat denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate.  „Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind in valoare de 24.833.258 lei fara TVA”, mai sustin procurorii.

 

Ultimele stiri

  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Exit mobile version