Cauta

Cum se smenuiesc licitatiile electronice din ograda lui Dan Nica

Dupa ce s-au luat cu mainile de cap cand au descoperit cum actualul vicepremier Liviu Dragnea dadea contracte cu dedicatii pentru propria firma de casa, Tel Drum, mai marii Comisiei Europene au inmultit misiunile de audit in tara noastra. Totul, intr-o incercare disperata de a limita fraudarea licitatiilor pe bani europeni, indeletnicire care a devenit un adevarat sport national practicat cu fervoare de catre multi dintre politicienii romani.

Pe Dan Nica nu il deranjeaza ca institutiile aflate in subordine sunt folosite drept paravan pentru trucarea unor licitatii

Iar in incercarea de a fenta controalele europene, multi demnitari asupra carora planeaza grave suspiciuni de coruptie au devenit peste noapte adepti fanatici ai organizarii de licitatii electronice. Numai ca „pocainta” dovedita, in loc sa indeparteze banuielile procurorilor anticoruptie care deja ii aveau in vizor, a atras si mai mult atentia acestora. Si astfel au descoperit ca imposibilitatea trucarii licitatiilor electronice gestionate de catre CNMSI este doar un mit spulberat de tupeul prin care directorii unor agentii guvernamentale smenuiesc practic ofertele contractuale.

Liviu Dragnea a fost primul demnitar roman prins in fapt de catre misiunile de audit ale Comisiei Europene

Universuri paralele

Centrul National de Management pentru Societatea Informationala, institutie aflata in subordinea ministrului Dan Nica, are rolul de a gestiona si opera sistemul e-guvernare (SEN), prin care, printre altele, se organizeaza licitatiile electronice si se acorda autorizatiile auto pentru transportatori. In aceste conditii, este normal ca toata lumea sta cu ochii ca pe butelie pe site-urile oficiale www. e- licitatie.ro si www. e-guvernare.ro, pentru a fi in permanenta la curent cu contractele scoase la licitatie de catre stat. Cu convingerea ferma ca, aici, nu poate interveni nici o manarie. Iata insa ca, in urma mai multor sesizari ale unor societati pagubite, procurorii anticoruptie au declansat o ampla ancheta, ale carei rezultate preliminarii sunt pur si simplu incredibile. Astfel, cei de la DNA au descoperit ca, practic, se organizeaza licitatii paralele. Iar in timp ce „fraierii” liciteaza electronic pe site-ul operat de catre CNMSI, „alesii” castiga pe banda rulanta contractele care au fost scoase la licitatie, pe ultima suta de metri,  doar pe site-urile agentiilor guvernamentale.

Metoda „licitatiilor paralele” pare sa fi fost brevetata pe timpul mandatului lui Relu Fenchiu la Ministerul Transporturilor

Inventia lui Fenechiu

Momentan, cele mai multe licitatii electronice banuite de a fi fost smenuite au fost organizate de catre institutii subordonate Ministerului Transporturilor. De altfel, anchetatorii cred chiar ca metoda a fost brevetata in timpul mandatului lui Relu Fenechiu, de catre oamenii de incredere ai acestuia. Numai ca, vazand ce simplu se poate tranti si o licitatie electronica in a carei corectitudine participantii de buna credinta aveau o incredere oarba, si sefii din alte ministere au preluat din mers aceasta „combinatie”. Mai ales ca, la o adica, ar fi putut arunca vina pe niste bieti operatori de la departamentele de la IT, care urmau sa fie scosi singurii vinovati, pentru ca au uitat sa transmita CNMSI si contractele cu dedicatie.

Pasivitate suspecta

Ciudata insa este usurinta cu care este pacalit constant Ministerul Comunicatiilor si Societatii informationale, in fond nimeni altul decat garantul corectitudinii acestor licitatii. Numai ca, la toate sesizarile primite de la societatile comerciale care au descoperit ca au fost trimise sa concureze pe o pista falsa, CNMSI raspunde invariabil ca „nu verifica informatiile furnizate” de catre autoritatile contractante. In schimb, desi la MAI poza intr-un sef autoritar si bataios, Dan Nica nu a avut pana acum nicio reactie la faptul ca institutia pe care o pastoreste este folosita fara nicio jena la trucarea unor licitatii. Asa ca subordonatii sai au ridicat nepasatori din umeri la toate reclamatiile primite, desi la mijloc era vorba despre comiterea unor fapte de coruptie, fara a se deranja sa sesizeze, cel putin , alte institutii abilitate. Care, totusi, in cele din urma au intrat pe fir. Asa ca „fericitii” care au castigat pana acum „licitatiile paralele” pot ramane fara contractele de miliarde primite. Iar ministrii, secretarii de stat si directorii generali aflati in spate au acum motive si mai mari de ingrijorare…

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Exit mobile version