Cauta

Chestorii kamikaze de la Interne

Formeaza prima linie de „sinucigasi” trimisi in fata „plutonului de executie” a DNA. Pentru ca, din cei 137 de suspecti in dosarul securizarii frontierelor, cei mai vulnerabili sunt ofiterii superiori care au facut parte din comisiile speciale desemnate de catre MAI pentru a negocia cu firma germana EADS Deuschland GmbH acordarea fara licitatie a unui contract cu o valoare totala de aproape un miliard de euro.

06.10.2014 - „National” a dezvaluit dimensiunile implicarii unor sefi din MAI in dosarul EADS

Si chiar daca ofiterii implicati sustin, in marea lor majoritate, ca ei nu au facut decat sa dezbata chestiuni tehnice, avizele faborabile date implementarii atat de pagubosului contract pentru statul roman ii poate costa al naibi de mult. Iar cum pe lista scurta a celor care vor fi chemati sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor Laurei Codruta Kovesi se numara, dupa cum sustin sursele noastre, nu mai putin de 12 astfel de chestori kamikaze, se poate vorbi de producerea unui adevarat cutremur in Ministerul de Interne. Pentru ca, desi unii dintre ei sunt acum in rezerva, acestia continua sa pastreze o mare influenta, aflandu -se in continuare la butoanele subterane ale MAI.

„Experti” de sacrificiu

Prima comisie care a fost trimisa sa dea piept cu specialistii germani de la EADS a fost intocmita la ordinul lui Ioan Rus.

Vasile Blaga a demascat „hotia” contractului cu EADS, dar a avizat acordarea celor mai multi bani pentru firma germana

Astfel ca, normal, unii dintre membrii respectivei comisii tehnice au fost perceputi ca fiind oameni fideli generalului Virgil Ardelean, „Vulpea” reprezentand inca de atunci „falanga informationala” a „Grupului de la Cluj” in cadrul MAI. Insa cum contractul, dupa cate au reusit sa afle procurorii DNA, era oricum „rezervat” pentru germanii de la EADS, care, in acelasi timp, deja negociau forma de acordare a primei spagi de patru milioane de euro, reiese foarte clar ca rolul ofiterilor MAI asezati la masa „negocierilor” a fost strict unul de decor. Mai ales ca, dupa doar vreo patru luni, odata cu preluarea portofoliului Internelor de catre Marian Saniuta, prima comisie si-a dat OK-ul formal si contractul a putut fi semnat.

Proiectul SISF a costat un miliard de euro, dar nu este din cale afara de performant

Si s-a eliberat astfel o noua transa din spaga care, dupa cum sustin procurorii DNA, s-a ridicat in total la peste 33 de milioane de euro. Bani care au fost impartiti „frateste” intre mai multi conducatori din MAI, care si-au luat partea leului, restul ajungand la doi dintre „confratii” de combinatii de la Secretariatul General al Guvernului.

De ce-a strigat Blaga „hotii”

Insa toata afacerea cu implementarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierelor parea sa pice odata cu venirea in fruntea Minsiterului de Interne a pedelistului Vasile Blaga. Pentru ca una dintre prioritatile absolute ale mandatului „Buldogului” a fost denuntarea publica a contractului semnat cu EADS.

Zeci de ofițeri superiori din MAI vor da cu subsemnatul la DNA

Mai mult chiar, Blaga s-a pus si pe facut plangeri penale, denuntand ca intermediarii afacerii ar fi fost mai multi chestori din MAI, in frunte cu controversatul Toma Zaharia. Si, bineinteles, parca pentru a da o mana de ajutor anchetatorilor, a mai intocmit o comisie de analiza, formata din proprii sai oameni de incredere. Numai ca, surpriza de proportii, consilierii lui Blaga nu doar ca nu au mai facut valuri dupa eruptia de indignare de la inceput, dar pare ca s-au convins si ei destul de repede ca nu castiga nimic daca le pun bete in roate „baietilor destepti” de la EADS. Asa ca, dupa cum reiese din actele contabile intrate acum in posesia procurorilor, tocmai pe mandatul lui Vasile Blaga, cel care a preluat Internele urland si spumegand la adresa „hotilor” din MAI care s-au vandut nemtilor de la EADS, s-au facut apoi cele mai mari plati catre aceeasi firma EADS!  Asa ca avansarea cu pasi repezi a anchetei in acest caz s-ar putea sa nu-l mai entuziasmeze chiar atat de mult pe Blaga ca atunci cand declara ca „ avem un contract de 650 miloane de euro, cu extindere la un miliard, si care nu are decat o definitie generala: securizarea frontierelor”.

Care pe care

In total, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, lista persoanelor care urmeaza sa fie audiate in dosarul EADS numara nu mai putin de 137 de nume.

Ioan Rus a făcut prima comisie de negociere cu nemții de la EADS

Pana acum cel putin, pentru ca, mai mult decat sigur, viitoarele „spovedanii” vor ingrosa serios randurile acuzatilor, mai ales la varful piramidei politice. Deocamdata, primii care intra in sarabanda audierilor sunt unii dintre fostii oameni de incredere ai lui Ioan Rus si Vasile Blaga. Iar acestia par a avea o adevarata misiune sinucigasa, indiferent ca doar au dat un aviz tehnic favorabil sau au participat la efectuarea platilor de sute si sute de milioane de euro catre EADS. Pentru ca, daca isi asuma exclusiv decizia, chiar daca nu au luat bani direct de pe urma atribuirii acestui contract, vinovatia lor este cu atat mai mare. Pentru ca, dupa cum vor incerca sa probeze procurorii anticoruptie, ei au beneficiat de cu totul alte avantaje, chiar daca nu direct materiale, pentru ca au inchis ochii la „frectia” de contract semnat cu EADS. Si anume au fost pastrati pe importante functii de conducere sau au fost promovati drept recompensa. Asa ca ar putea alege „raul mai mic”, recunoscand apartenenta la grupurile infractionale organizate la cel mai inalt nivel al politicienilor care s-au perindat la sefia Internelor. Si despre care exista suspiciuni ca au incasat buna parte din cele 33 de milioane de euro oferite de catre nemtii de la EADS. Chiar daca, pentru aceasta, desigur, trebuie sa-i identifice pe acei ministri care le-au dat ordin sa intre in comisii si sa nu miste in front.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version