Cauta

Avem noua lege a pensiilor MAI!

Gata, cam cine era de iesit, a si iesit din sistem! Iar putinii initiati ramasi se grabesc in aceste zile, stiind foarte bine ca, daca nu reusesc sa-si definitiveze cat mai urgent documentele pentru pensionare, chiar si cu sacrificiul renuntarii la importante functii de conducere, atunci, cel mai probabil in luna iunie, „ghilotina” unei noi legi a pensionarii le va reteza orice speranta la primirea unor viitoare facilitati financiare.

În timp ce şefii<br >au ieşit cu pensii<br >de 110 agenţii<br >protestează în<br >stradă că au<br >salariul minim<br >pe economie

Iar situatia cea mai pregnanta este in Ministerul de Interne, unde deja aproximativ 12.000 de persoane au preferat sa se retraga in civilie. Iar un numar urias  dintre „tinerii pensionari” il reprezinta chiar conducatorii de structuri si alti sefi, ceea ce ridica deja serioase semne de intrebare privind managerierea situatiei operative de dupa „marea pensionare”. Si culmea este ca urmeaza inca un val de pensionari „pe repede inainte”, care se adauga deja „tsunamiului” din ultimul an. Si asta pentru ca, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, este aproape gata proiectul legislativ care aduce modificari de-a dreptul socante in ceea ce priveste noile conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca de acum inainte cadrele care vor sa se retraga la pensie.  Dar si noua grila dupa care se vor calcula viitoarele drepturi banesti, care se anunta unele de-a dreptul draconice, menite sa-i arunce direct in ghearele depresiei pe cei care nu vor apuca acest „ultim tren” al pensionarii. Pentru ca, in ciuda faptului ca se lucreaza „noaptea, ca hotii”, la noul proiect, am reusit sa aflam principalele schimbari care vor fi operate. Trebuie precizat insa ca, totusi, secretomania in care se fac noile calcule este intr-un fel de inteles, pentru ca modificarile sunt atat de radicale incat s-ar face cozi instant in fata birourilor de resurse umane din cadrul structurilor apartinand MAI daca s-ar sti ca „dupa iunie, vine potopul”… Mai ales intr-o conjunctura in care mii de politisti protesteaza deja in strada, nemultumiti de discrepantele financiare uriase dintr-un sistem in care sunt si cele mai mari pensii speciale, dar si cele mai multe salarii minime pe economie din intreaga Romanie!

Doar la 55 de ani!

Dupa cum sustin sursele noastre, poate cea mai importanta modificare care este prevazuta in proiectul de lege care se lucreaza intens este ca nimeni sa nu se mai poata pensiona „la termen” inaintea implinirii varstei de 55 de ani, indiferent de anii de contributie si vechimea lucrata. Si chiar daca „hatisul” legislativ actual ar trebui pus in „rezonanta” cu diverse alte legi speciale si cea a militarilor, strategii noii politici de pensionare sunt ferm decisi sa faca tot ce este posibil pentru ca, de acum inainte, sa nu se mai poata iesi la pensie, indiferent de structura in care lucrezi, decat atunci cand faci 55 de ani! Numai ca, masura cu siguranta va fi hulita de miile de cadre care deja si-au calculat „proiectiile”, bazandu-se pe faptul ca au intrat de la varste fragede in sistem si au deja si cate 25 de ani vechime. Insa, in acelasi timp, sunt si tot mai multe pareri ale unor specialisti care sustin ca este imposibil ca sistemul sa mai poata sa faca fata ritmului din ultima vreme, in care ofiteri aflati la plina maturitate profesionala au iesit la pensie la varste de pana in 50 de ani.

Pentru a umple<br >găurile de după<br >marea pensionare<br >nu mai sunt suficienţi<br >proprii absolvenţi

Pentru a se angaja apoi imediat in privat, bineinteles. Oricum, noua masura va atrage cu siguranta numeroase controverse, fiind una care poate schimba radical raportul de forte in sistem. Unde, practic, nu mai sunt oameni sa-i inlocuiasca pe cei iesiti la pensie!

Plafon de 85 %

Nu mai este un secret pentru nimeni ca nenumarati sefi din Ministerul de Interne nu aveau cum sa refuze conditiile financiare prin care castigau mai mult decat ieseau la pensie decat daca aveau sa-si continue activitatea, cu tot balamucul de rigoare pe cap. Mai ales ca grila prin care s-au calculat valorile de referinta a permis sa se iasa la pensie inclusiv cu uluitorul procent de110% din venitul lunar! Insa acum este prevazut sa fie preluat modelul magistratilor, unde procentajul pensiei este plafonat la 80%. In schimb, dupa cate se pare, in ceea ce priveste personalul  Ministerului de Interne, plafonul vizat este ceva mai generos, ajungandu-se la o  pensie de maxim 80% fata de drepturile salariale. Iar in acest sens se lucreaza la tot felul de „chichite” prin care sa nu se mai ia in calcul includerea in grila dupa care s-au calculat pensiile in ultima vreme a tot felul de facilitati, precum plata in exces a orelor suplimentare bifate ca lucrate in zilele de sambata si duminica. Procedeu care devenise o adevarata moda, atat in cadrul anumitor inspectorate generale, unde sefii nu se mai dadeau dusi in weekend din birouri, cat si la nivelul politiei rurale, unde inregistrarea plangerilor si „audierile” aferente „furturilor de gaini” erau programate in special doar sambata si duminica.

Sursa externa, ultima solutie

Dupa cum „National” dezvaluia in exclusivitate  demararea proiectului de „autocuratire” a sistemului prin varianta „pensionarilor de onoare”, iata ca acum am aflat ca deja planul „schimbului de linii” se apropie de sfarsit. Si asta pentru ca, odata cu ultimul val din urmatoarele doua luni, practic nu vor mai ramane „tinte in mscare” care sa fie impinse spre retragere. Mai ales ca evenimentele s-au precipitat in ultima vreme, in sistem asistandu-se la schimbari spectaculoase, care vor duce inclusiv la modificarea politicii fata de „pensionarea  galopanta”. Numai ca pepiniera de cadre este deja secatuita, asa ca in „laboratoarele” adevaratilor strategi se ia tot mai mult in calcul, la modul cel mai serios, extinderea planului de angajari masive din sursa externa, mai ales ca primele experimente in acest sens de anul trecut au fost considerate unele reusite. Concomitent, se va accelera si organizarea de concursuri la nivelul mai multor structuri pentru ca „agentii cu diplome” sa poata sa acceada si ei in randurile corpului ofiterilor.

Ultimele stiri

  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Exit mobile version