Cauta

Starea de alertă, reactivată în justiție și în penitenciare

Deținuții, aceleași restricții ca în perioada stării de alertă

Pe motiv că măsurile au fost bune și că ar exista o incertitudine privind evoluția pandemiei, Guvernul a decis să reintroducă starea de alertă în sistemul de justiție și în penitenciare. Astfel, timp de un an, procesele civile se vor desfășura online, iar în penitenciare deținuții vor fi obligați să respecte măsurile de distanțare și să poarte echipamente de protecție individuală.  

Pe o perioadă de un an de zile, aproape toate măsurile impuse în starea de alertă vor fi reintroduse în justiție și în penitenciare. Justificarea Executivului este aceea că reglementările din ultimii doi ani s-au dovedit benefice pentru bunul mers al justiției și valorificarea drepturilor cetățenilor, fluidizând procedurile și simplificând căile de realizare a drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor și persoanelor juridice.

În acest sens, s-a dispus reluarea aplicabilității măsurilor prevăzute la art. 3-11 din Legea nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covid-19, considerându-se că acest lucru ar sprijini instanțele judecătorești în asigurarea sănătății magistraților, a tuturor celorlalte categorii de personal, precum și a justițiabililor.

Măsurile vor avea și un scop preventiv, susține Guvernul, ”în condițiile inexistenței unei certitudini cu privire la involuția epidemiologică, a latenței efectelor pandemiei de Covdi-19 după încetarea stării de alertă, mai ales în medii predispuse contaminării în masă, constând în posibilitatea reapariției fenomenelor de propagare a contaminărilor”. Astfel, potrivit proiectului de lege emis de Guvern, ședințele de judecată în cauzele civile se vor desfășura prin mijloace de telecomunicație audiovizuală, termenele vor fi mai scurte, de pe o zi pe alta sau chiar în aceeași zi, iar comunicarea actelor de procedură, precum și cererile de chemare în judecată se vor transmite prin poșta electronică.

Covidul amână judecarea

Potrivit actului normativ, amânarea judecării cauzelor va putea fi dispusă la cerere, în situația în care partea interesată se află în izolare, în carantină sau este spitalizată, în contextul pandemiei de Covid-19. Totodată, dosarul cauzei se va trimite instanței delegate în format electronic, iar când este posibil ședințele de judecată publice se pot transmite în direct, prin mijloace audio-video.

”Este evident că încetarea stării de alertă nu înseamnă în mod automat și o încetare bruscă a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2. Fluctuația nivelului infectărilor este, încă, semnificativă, motiv pentru care, cel puțin o perioadă de timp, riscul apariției de focare de infecție este încă actual. Analiza a avut în vedere faptul că, în condițiile încetării stării de alertă, este utilă reluarea aplicabilității unora dintre soluțiile instituite în acea perioadă, însă, trebuie luat în considerare faptul că restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți, justificabile la acel moment, nu mai este de actualitate într-o perioadă de normalitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Lockdown în închisori

Deținuții din penitenciare vor fi cei mai afectați de noua stare de alertă. Acestora le vor fi impuse reguli de distanțare socială și măsuri de prevenție și siguranță medicală. Astfel, activitățile din programul zilnic, programele educative, culturale, școlare, profesionale, moral-religioase, dar și plimbările zilnice se vor desfășura în grupuri restrânse, cu purtarea echipamentului de protecție individuală și respectarea regulilor de distanțare socială. Vizitatorii deținuților vor purta obligatoriu echipament propriu de protecție individuală, iar paza și supravegherea persoanelor private de libertate internate în unități sanitare publice se va realiza prin monitorizare video de la distanță.

Ultimele stiri

  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Exit mobile version