Cauta

Spitalele sunt goale. Arafat o ține pe-a lui cu măsurile restrictive

Raed Arafat nu ne vrea relaxați

Raed Arafat susține că nu se poate renunța la starea de alertă pe motiv că nu s-ar mai putea aplica măsurile restrictive, dacă va fi cazul. Problema cea mai gravă este însă că spitalele Covid și suport Covid sunt aproape goale, în timp ce pacienții cu alte afecțiuni nu au acces la tratamente, pe același motiv de stare de alertă.

Prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile nu a avut niciun fel de justificare. Autoritățile au motivat că, fără stare de alertă, românii s-ar fi relaxat prea tare și ar fi propagat Covidul peste tot în jurul lor. În fapt, deși numărul de cazuri este pe o pantă descendentă accelerată, nicio restricție nu a fost relaxată de Guvern, ceea ce pune sub semnul întrebării scopul îngrădirii libertăților în acest moment. În fiecare zi, potrivit raportărilor, se mai golesc circa 500 de paturi Covid din spitale, iar pe la ATI-uri a început să bată vântul. Ieri, doar 5.733 de bolnavi Covid se mai aflau internați, comparativ cu aproape 14.000 de pacienți în 4 aprilie, de exemplu. ”Noi aplicăm acum nişte măsuri într-o stare care este o stare de alertă, care înseamnă că nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă, înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poţi aplica anumite măsuri care le aplici sub stare de alertă sau stare de urgenţă. Deci noi, sub stare de urgenţă, am aplicat unele măsuri mai dure, au fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat scurt, după care, în starea de alertă, noi am aplicat măsuri care totuşi limitează anumite activităţi, limitează anumite drepturi permise prin Legea 55, dar care se iau, totuşi, în timpul unei stări de anomalie. Deci nu este o stare de normalitate. În secunda în care spunem că starea de alertă  nu mai este, înseamnă că am intrat în sarea de normalitate şi înseamnă că nu mai poţi să iei măsuri de combatere şi nu mai poţi să iei anumite măsuri, cum sunt incidenţele, sub 1,5, peste 1,5 şi aşa mai departe”, a explicat Raed Arafat. Acesta a recunoscut că avem cel mai mic număr de internați la ATI, de la 1 decembrie 2020 până în prezent, și că presiunea pe spitale a scăzut.

Crește numărul morților non-Covid

Circuitele separate și deschiderea spitalelor și pentru bolnavii non-Covid au rămas doar vorbe goale, aruncate de ex-ministrul Vlad Voiculescu. În realitate, cele mai importante spitale din județe, dar și din Capitală, au fost declarate integral sau parțial Covid, fapt ce a blocat accesul bolnavilor la internare. Institutul Național de Statistică a arătat o creștere explozivă a deceselor în martie, morți care nu au legătură cu noul coronavirus. Față de martie anul trecut, numărul deceselor a crescut cu peste 7.300, în condițiile în care decesele Covid, marea majoritate la persoane vârstnice și cu multe comorbidități, s-au situat în jurul cifrei de 3.000. Restul, de peste 4.000 de oameni au murit din cauza întârzierii intervențiilor chirugicale și a investigațiilor medicale pentru diagnosticare precoce. Starea de alertă și lipsa măsurilor autorităților au făcut ca și la peste un an de la apariția pandemiei, numărul intervențiilor chirurgicale să fie de patru ori mai mic față de perioadele normale.

Dispariția pandemiei nu exclude vaccinarea

Secretarul de stat Raed Arafat le-a transmis foarte clar românilor că scăderea numărului de cazuri sub incidența de 1 nu înseamnă că oamenii nu trebuie să se vaccineze. Pe acest raționament, nici când vom avea zero cazuri autoritățile nu vor renunța la ideea fixă de vaccinare în masă. ”Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a mai afirmat Raed Arafat. Între timp, teoria Guvernului care susține că doar vaccinarea și restricțiile au condus la scăderea numărului de cazuri Covid a fost contrazisă, din nou, de data aceasta de cercetătorii italieni, care au descoperit, în urma studiilor, că imunitatea celor care au trecut prin boală, indiferent că au fost asimptomatici sau au avut o formă medie sau severă, durează cel puțin opt luni.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version