Cauta

Pandemia ar putea lua sfârșit după tulpina Omicron? Epidemiolog: „Are o virulență mult mai mică”

omicron

Pandemia ar putea lua sfârșit după tulpina Omicron? Epidemiolog: „Are o virulență mult mai mică”

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, este de părere că pandemia ar putea lua sfârșit după tulpina Omicron deoarece virulența acesteia este mai mică decât a variantei Delta.

Noua tulpină Covid-19 se răspândește cu iuțeală în Africa de Sud, unde, pe 20 noiembrie, existau 892 de cazuri. Pe 8 decembrie, deci după nici 3 săptămâni, se ajunsese la 19.842 de cazuri pe zi. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată de la izbucnirea pandemiei, în precedentele 4 valuri epidemice, raportează specialiștii.

„Din datele științifice pe care le avem până în momentul de față, tulpina Omicron are o transmisibilitate mult mai mare decât tulpina Delta. În schimb, are o virulență mult mai mică. Ceea ce ar putea însemna începutul sfârșitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanței celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an de zile”, a declarat medicul Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Omicron determină forme uşoare şi medii de boală

Și medicul Radu Ţincu, medic primar terapie intensivă-toxicologie la Spitalul Floreasca, din Capitală, este optimist.

„Eu cred că va exista fără discuţie o creştere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de ţări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante. Din primele date preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme uşoare şi medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată şi că vaccinurile îşi păstrează din eficienţă. Nu ştim însă care este gradul de eficienţă pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficienţă în cazul anticorpilor produşi fie prin vaccinare, fie prin boală”, explică Radu Ţincu pentru ziare.com.

Medicul adaugă că parcursul ar putea fi unul similar cu cel al tulpinii Delta, care a devenit predominantă, dar spune că nu ar fi exclus ca, de această dată, să devină o infecţie banală.

Ultimele stiri

  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Război în toată regula. Pistoale cu electroșocuri pentru combaterea evaziunii fiscale
  • Comercianţii pun „frână” plafonării adaosului comercial la produsele româneşti. Ce pretenţii au ei
  • Exit mobile version