Cauta

Halucinant. Spitalele rămân închise pentru că Guvernul nu are bani

Guvernul Cîțu nu are bani pentru redeschiderea spitalelor Covid

Redeschiderea spitalelor Covid pentru toate patologiile nu se face din cauza lipsei finanțării. O reintrare în circuitul normal ar însemna dezinfecție generalizată și zugrăvirea integrală a pareților din interior, pentru ca virușii și bacteriile să dispară. Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susține că este nevoie de o rectificare bugetară urgentă, altfel sistemul va intra în colaps.

Prăbușirea constantă a numărului de cazuri Covid ar fi trebuit urmată imediat de redeschiderea spitalelor pentru toate categoriile de bolnavi. În schimb, autoritățile le mențin închise pentru bolnavii non-Covid, în condițiile în care în aceste unități doar 1-2% din paturi sunt ocupate. Explicația este șocantă, și anume din cauza subfinanțării, spitalele nu au bani pentru dezinfecție și renovare, ne spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

”DSP-urile nu dau avize pentru redeschiderea spitalelor pentru că nu sunt bani. Au subfinanțat sistemul, în loc de 7,7 miliarde de lei, cât a cerut buget Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a primit 5,9 miliarde de lei. Astfel, bugetul CNAS este mai mic decât anul trecut și mai mic și decât în 2019. Iar 80% din acești bani se duc pe salarii. Și atunci cu ce mai rămânem ca să se facă dezinfecție, să se zugrăvească pereții din spitalele Covid? O să fie Valea plângerii, iar sistemul o să fie copleșit de noile cazuri depistate, care nu au fost depistate anul trecut. Numai în cancer, depistarea a scăzut cu 30-40%.  Trebuie să respecți niște proceduri ca să redeschizi pentru bolnavii non-Covid un spital sau secții dintr-un spital Covid. Nimeni de la DSP nu va risca să-și pună semnătura fără certitudinea, prin prelevarea de probe, că spitalul este dezinfectat. Iar managerii de spitale nu au bani. În Covid s-a cheltuit cu nemiluita, au mai făcut unii și bani, dar mai durează până îi vom descoperi pe toți cei care au călcat pe cadavre ca să facă bani. Dacă nu se face o rectificare bugetară urgentă, mai ales că sistemul a consumat cu pandemia și vaccinarea, intrăm sigur în colaps. Nu-i mai interesează nimic. Lipsesc din spitalele mari citostatice, lipsește Vesanoid-ul pe hematologie, care se folosește în leucemii și fără de care nu se poate supraviețui”, ne-a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Mor bolnavii pe listele de așteptare

Niciun spital Covid nu s-a redeschis încă, iar bolnavii au ajuns să moară pe capete pe listele de așteptare. ”Am tot cerut să nu se mai facă această delimitare, cu spitale Covid și spitale non-Covid, care s-a făcut doar la noi. În toată Europa civilizată și responsabilă s-au făcut circuite în spitale, la noi nu s-a putut. Pandemia a fost gestionată în detrimentul celor mulți, au murit oameni cu afecțiuni tratabile, pentru că nu au mai avut asistență medicală. Spitalul de Recuperare de la Cluj are 1.250 de pacienți pe liste de așteptare la protezare, pentru că spitalul a fost transformat în Covid, iar mulți dintre pacienți vor muri, că nu vor mai apuca nici protezarea. Avem și cu cancere, sarcoamele osoase care trebuie protezate, mai ales încheieturile. Și nici nu s-a deschis spitalul încă, iar în situația asta sunt foarte multe unități sanitare din România. La noi nu există nicio strategie, Ministerul Sănătății doarme, pentru că este atribuția ministerului să facă acest lucru”, ne-a mai precizat Cezar Irimia.

Directorii de spitale rup tăcerea

”Am avut pacienți care și-au pierdut viața pentru că nu am putut să-i tratăm”, a afirmat dr. Dana Drăgoescu, directorul medical al Spitalului CF Witting din Capitală, transformat în Covid. Aceasta a declarat că bolnavii decedați nu au putut intra în niciun spital pentru controale, deși era vorba de diabetici decompensaţi sau cu insuficienţă cardiacă decompensată, cu boli cronice în stadii avansate. Spitalul CF Witting are internaţi în prezent doar 8 pacienţi, dintre care unul singur în secţia de ATI Covid.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version