AcasăSANATATEBolnavii de cancer, ai nimănui. Centrele medicale și-au închis porțile

Bolnavii de cancer, ai nimănui. Centrele medicale și-au închis porțile

Bolnavii de cancer, umiliți și batjocoriți de autorități

Cozile uriașe formate zilnic în fața celor trei institute de oncologie din țară au fost cauzate de închiderea activității din spitalele județene și din clinicile private, susțin medicii. Institutele, care funcționează la jumătate din capacitate, au fost obligate să preia pacienții abandonați de celelalte unități care, de teama Covid-ului, și-au închis activitatea.

Directorul medical al Institutului Oncologic ”Prof. Dr Alexandru Trestioreanu”, dr.Bogdan Tănase, susține că unitatea sanitară funcționează la jumătate din capacitate din cauza măsurilor de prevenție și că nici în viitorul apropiat nu se pune problema creșterii numărului de pacienți. Acesta arată că vina supraaglomerării din institutele de oncologie aparține secțiilor și centrelor medicale private, care și-au închis porțile în această perioadă. ”Institutul și-a continuat activitatea, deși am internat pacienți la 50% din capacitate, pentru că trebuia să respectăm măsurile de distanțare. Reversul este că a fi internat în spital înseamnă un mare risc de infecție. Când ai o aglomerație de oameni undeva și potențial sunt infectați, acolo crește exponențial numărul de infecții. Cel puțin pacienții oncologici sunt cei mai expuși și cei mai vulnerabili la infecția cu Covid. Am avut opt cazuri de Covid în toată pandemia și astăzi (n.r.ieri) am mai avut trei pacienți internați pentru intervenții chirurgicale care au fost testați și au avut rezultat pozitiv la Covid. Una peste alta nu am avut un număr mare de pacienți, dar nu am avut nici un focar de infecție în institut. Alte unități de oncologie și-au închis total activitatea, unități private, cabinete medicale individuale, toți care făceau chimioterapie. Aceștia și-au închis porțile și pacienții au venit la noi, iar încărcătura a fost foarte mare. Piatra Neamț-oncologie și-a închis activitatea, Suceava-oncologie a închis. Institutele de Oncologie București, Iași și Cluj au rămas deschise, dar secțiile de la spitalele județene, cabinetele medicale individuale și policlinicile private nu au vrut să-și asume și și-au redus sau și-au închis activitatea. Și atunci a apărut o suprasolicitare pe tratamente la cele trei institute. Am avut cazuri în care tratamentul a fost inițiat în altă parte și a fost continuat de Institutul Oncologic București, Același lucru s-a întâmplat și la Institutul Oncologic de la Iași și la cel de la Cluj”, ne-a declarat dr.Bogdan Tănase, directorul medical al Institutului Oncologic ”Prof. Dr Alexandru Trestioreanu”.

Trebuie redeschise celelalte centre

Singura soluție pentru accesul la tratamentul și la intervențiile chirurgicale al bolnavilor de cancer este ca toate secțiile și centrele oncologice să își reia activitatea, susține dr.Bogdan Tănase. ”Până acum știm despre Covid doar că funcționează măsurile de distanțare socială. Tratamentele medicale, s-a demonstrat și, probabil, se va demonstra în continuare, nu au efecte și unele chiar fac rău pacienților. Institutul Oncologic nu poate reveni la numărul maxim de internări. Statul în spital predispune la infecție, pe plan mondial chiar se fac demersuri ca pacienții să stea cât mai puțin în spital ca să nu vină prea mult în contact cu virușii. Spitalele în sine sunt un focar de infecții, nu numai cu Covid, ci cu orice. Pentru pacienții oncologici, care au nevoie de intervenții chirurgicale, soluția rezolvării medicale trebuie căutată în altă parte, cum ar fi redeschiderea altor centre care sunt închise în acest moment. Pentru că noi trebuie să testăm toți pacienții înainte de intervențiile chirurgicale, trebuie testați toți pacienții înainte de tratamente agresive și potențial imunosupresive, cum este chimioterapia. Soluția nu este să creștem presiunea pe institutele care au rămas deschise pe toată perioada pandemiei”, ne-a mai precizat dr.Bogdan Tănase, directorul medical al Institutului Oncologic București.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
705 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger