Cauta

DSP-ul caută, cu disperare, avocați. S-au înmulțit procesele de malpraxis

Au început procesele de malpraxis. Instituțiile de sănătate ăși caută avocați

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) vrea să achiziționeze servicii de reprezentare juridică, cu predilecție avocați specializați în cazuri de malpraxis. Instituția susține în Caietul de sarcini că acțiunile în instanța de judecată au crescut constant în contextul pandemiei Covid și că salariile mici nu permit angajarea unor juriști.

În momentul de față Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București are cel puțin 50 de procese pe rol și niciun avocat sau jurist angajat în instituție. DSPMB a anunțat zilele trecute achiziția unor servicii de reprezentanță juridică prestate de 3 avocați, din care doi pentru procesele din instanță. ”Serviciile de consultanţă şi de reprezentare juridică ce urmează a fi achiziționate trebuie să asigure realizarea legală, unitară și completă, a activității instituției în conformitate cu prevederile  Codului Muncii, Legii nr.319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, a tuturor legilor si a actelor normative ce reglementează activitățile specifice, reprezentarea corespunzătoare a DSPMB în instanțele de judecată, acolo unde se află în procese pe diverse cauze. Angajatorul (DSPMB) are obligaţia de a supraveghea funcționarea în deplină legalitate a instituției, precum și pe aceea de a se apăra împotriva acțiunilor judecătorești aflate pe rol, în cauze diverse, față de alte entități, sau față de persoane fizice, ce se consideră prejudiciate prin decizii sau acțiuni conexe acestora, întreprinse de DSPMB. Văzând toate aceste nevoi, dar și faptul că Autoritatea Contractantă nu a reușit să își angajeze un personal propriu adecvat necesităților din cauza nivelului scăzut de salarizare, vizavi de creșterea constantă a acțiunilor din instanța de judecată, mai ales în condițiile pandemiei Corona SARS-2, aceasta a decis să achiziționeze două tipuri de servicii separate, procedând la încredințarea lor pe două loturi distincte, către unul sau mai mulți operatori ce îndeplinesc condițiile de calificare”, se arată în caietul de sarcini.

Specializare în malpraxis

Avocatul sau casa de avocatură cu care DSPMB vrea încheie contract pentru serviciile de consultanţă juridică, activitate curentă, trebuie să facă dovada că a asigurat servicii de asistență juridică pentru unități sanitare, sau că a activat profesional în domeniul sanatății, cu o experiență de cel puțin trei ani. Potrivit caietului de sarcini, pentru serviciile de reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată cei doi avocați sau cele două case de avocatură trebuie să facă dovada că au instrumentat și că au experiență în cazurile de malpraxis medical. Avocatul care va acorda consultanță juridică va avea o listă extrem de lungă de atribuții și un program de cel puțin 10 ore pe zi. Reprezentarea juridică se va asigura prin prezența în instanțele de judecată, ori de câte ori este nevoie și cel puțin o oră pe zi, cinci zile din șapte, la sediul Direcției de Sănătate Publică București în spațiul care i se va pune la dispoziție în acest sens.

Condiții de plată inacceptabile

Valoarea totală estimată a contractului de servicii reprezentare juridică este de 163.128,91 lei, fără TVA, pe o perioadă de 6 luni. Din acești bani, 8.500 de lei/lună fără TVA vor fi dați avocatului care va asigura consultanța juridică și 6.400 lei pe lună fără TVA pentru fiecare dintre cei doi avocați care vor reprezenta DSPMB în instanță. Plata serviciilor achiziţionate se va face, la finalizarea unei etape procesuale, în termen de maxim 60 de zile de la primirea facturii, care va purta confirmarea persoanei responsabile cu urmărirea contractului, cu privire la realitatea prestării serviciului. Plata în avans nu este acceptată, iar DSPMB nu va plăti penalităţi dacă, din motive neimputabile, nu i s-au asigurat fondurile de la bugetul de stat. Avocații spun că astfel de condiții sunt inacceptabile pentru cei care au experiență, așa cum cer cei de la DSPMB, și că cel mai bine pentru instituție ar fi să-și angajeze juriști.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version