AcasăCORONAVIRUSBatjocura continuă. Testele rapide gratuite nu ajung la populație

Batjocura continuă. Testele rapide gratuite nu ajung la populație

Testele rapide se fac în doar câteva farmacii din țară

Toată gargara Guvernului, cu milioane de teste rapide antigen, gratuite pentru populație și făcute în farmacii, a fost doar o cacealma. În realitate, doar câteva farmacii la nivel național efectuează astfel de teste, contra cost, bineînțeles, însă cu prețuri mult mai mici decât ale clinicilor private. Și asta deoarece condițiile impuse de Ministerul Sănătății au fost aproape imposibil de pus în practică.

Asistenții și farmaciștii s-au dus în număr destul de mare la cursurile organizate de Ministerul Sănătății pentru ”a-și da doctoratul” în manipularea unui test rapid antigen. Însă cam aici s-a oprit totul, pentru că numeri pe degete farmaciile din țară care face teste rapide oficiale pentru populație. Pentru cei care știu cum arată o farmacie, chiar și una mai măricică, este clar că e imposibil de asigurat un spațiu separat, cu circuit separat și cu aerisire separată pentru testarea rapidă.

”Zona destinată activității de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 este organizată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare, are o suprafață de minimum 4 mp utili, delimitată de spațiul oficinei, inclusiv prin instalarea unui/unor paravan(e) translucid(e) sau opac(e). Totodată, farmaciile comunitare/Oficinele comunitare rurale trebuie să dispună de un spațiu/compartiment separat pentru depozitarea recipientelor, conținând deșeurile medicale rezultate în urma activității de testare, iar circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei comunitare/oficinei comunitare rurale și se va asigura prin marcaje și/sau paravane”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății nr. 644/2021.

Costul în farmacii, de trei ori mai mic

Pentru că testele sunt date gratuit de la Guvern, farmaciile percep doar 29 de lei, preț în care intră costurile serviciilor prestate, față de 80 lei-150 lei, cât cer clinicile private pentru un astfel de test. Extrem de puține farmacii au acceptat însă să presteze acest serviciu, mai ales că profiturile aproape nu există. Una dintre acestea este și Medimfarm, o companie cu capital integral românesc. ”Până la urmă, o farmacie trebuie să servească interesele comunității. Prețul de 29 de lei înseamnă o reducere la minimum a costurilor”, ne spune Cătălin Popescu, reprezentantul Medimfarm. Pentru cererea care există, mai ales din cauza impunerii testării ca și condiție de a beneficia de intrări la diverse evenimente culturale, sportive sau în diverse locații, testele rapide ar trebui făcute de mult mai multe farmacii. Mai ales că acestea au fost interzise la vânzare, fiind obligatorie efectuarea testelor antigen doar în farmacii și clinici private, de către personal autorizat.

Condiții greu de îndeplinit

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România susțin că aceste condiții restrictive au fost elaborate la începutul lunii mai, când numărul de cazuri Covid era destul de mare. Însă acum, când de două luni România are o medie de 120 de cazuri pe zi, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să modifice ordinul, pentru a veni în sprijinul populației. ”Noi ne-am ocupat de organizarea cursurilor de instruire pentru testarea rapidă antigen, unde s-au înscris 1.200 de asistenți și farmaciști din țară. Sunt doar câteva farmacii care fac acum aceste teste, pentru că sunt foarte greu de îndeplinit condițiile. Noi am sperat că se vor implica marile lanțuri de farmacii, pentru că au o situație financiară mult mai bună decât farmaciile independente, și că vor fi multe farmacii rurale care vor efectua aceste teste rapide. Spațiul în farmaciile mici este insuficient pentru a crea un loc delimitat. Dar nu a existat obligativitate prin ordinul ministrului Sănătății și atunci, pentru că există și costuri destul de mari și necesitatea de personal suplimentar, numărul farmaciilor care testează a rămas limitat”, ne-a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.318 afisari

2 COMENTARII

  1. Cenzore, daca te bagam undeva la cald, poti sa mai si iesi la aer curat, fara virus chinezesc, da ? 🙂 Cenzureaza-i pe HaBarna si pe nazistii aia ordinari de la usereii drakului, sa vezi ce pwuli in gura o sa isi ia astia acum la toamna, sau cel tarziu la iarna, o sa se ascunda ca sobolanii, dar nu vor avea unde !!

  2. Bai cobailor de idioti utili, trezirea, bai, tampitilor de oligofreni, o sa ajungeti niste sclavi pe plantatiile lui Klaus Schwab, numai pentru o bucata de paine si ceva apa, de o sa va sinucideti cu miile zilnic, bai ametitilor incurabili !! In loc de Paradisul pe Pamant ce vi-l tot fagaduiesc neo-pogresistii aka neo-nazistii lui HaBarna, o sa aveti parte de cel mai diabolic Iad pe Pamant, hamsterilor cu capul cat un gandac de bucatarie 🙂 Covid Macht Frei 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger