AcasăSOCIALTestele rapide ne scapă de lockdown. Guvernul nu le vrea

Testele rapide ne scapă de lockdown. Guvernul nu le vrea

Iohannis și Guvernul s-au lăudat cu achiziția de teste făcută de Crucea Roșie

Singurele teste rapide pentru depistarea Covid-19 au fost cumpărate, de fapt, de Crucea Roșie, la un preț incredibil de mic, de 22 de lei bucata. ”Am comandat și am primit un astfel de set de teste”, declara președintele Iohannis, fără a preciza însă că testele erau achiziționate din banii donați de români. 

Reticența Guvernului Orban la achiziția de teste rapide nu mai are nicio justificare, atâta timp cât ele se folosesc pe scară largă în toată lumea. Cu toate acestea, cumpărarea de teste rapide a rămas doar la nivel declarativ, pentru că, în realitate, singurul lucru anunțat a fost că se face o licitație pentru achiziția a 3 milioane de teste. Și asta în urmă cu o lună, în condițiile în care această achiziție avea caracter de urgență. La licitație este mai ușor să nu cumperi, pentru că acolo procedurile sunt greoaie, apar contestații, se judecă, se mai anulează licitații și tot așa, până nu mai este nevoie de aceste teste. De ce nu vrea Guvernul să le cumpere? Pot fi o mie de motive, însă niciunul dintre acestea nu este în favoarea sănătății populației. Utilizarea testelor rapide, așa cum au confirmat și specialiștii de la Harvard, ar reduce masiv costurile cu testarea PCR, dar și costurile cu plata concediilor persoanelor aflate în carantină. Totodată, testarea rapidă și, implicit, extinsă a populației ar izola persoanele infectate, rupând, astfel, lanțul contagiozității și reducând presiunea pe ATI-uri, precum și numărul de decese.

22 de lei pentru un test

Crucea Roșie Română a anunțat, în 12 noiembrie, că a reușit să achiziționeze 42.000 de teste rapide, cu suma de 230.000 de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 22 de lei pentru un test. Și asta în timp ce în farmacii, până la interzicerea vânzării lor, un test costă cel puțin 45 de lei. Pe on-line prețurile variază acum între 80 și 90 de lei testul. Banii cheltuiți de Crucea Roșie Română au provenit din donații. ”Un număr de 42.000 de teste rapide Covid-19 pe bază de antigen vor ajunge, în perioada imediat următoare, în unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele din țară în acord cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.Testele, în valoare de 230.000 USD, au fost achiziționate de Crucea Roșie Română. Banii provin din fondurile colectate de Crucea Roșie Română în cadrul campaniei umanitare <<România Salvează România>>, se arăta în comunicatul din 12 noiembrie emis de Crucea Roșie Română.

Comunicarea ne-a băgat în ceață

În data de 4 noiembrie ministrul Tătaru anunța că primele 43.000 de teste vor fi distribuite în 5 sau 6 noiembrie unităților de primiri urgențe, urmând ca în săptămâna următoare să evalueze şi achiziţioneze încă un milion de astfel de teste. Deși nu a precizat clar de unde sunt aceste teste, Tătaru a lăsat să se înțeleagă că achiziția aparținea ministerului. În 28 octombrie, Raed Arafat afirma public că va achiziționa 43.000 de teste rapide, din fonduri extrabugetare, după o colaborare cu Crucea Roșie, fapt care confirmă că era vorba doar de cele 42.000 de teste cumpărate de Crucea Roșie. “Au început să apară testele rapide antigen și cred că este o soluție – cel puțin pentru zonele cu foarte multe cazuri. Am comandat și primit primul set de astfel de teste, trimise în teritoriu, s-a demarat o licitație pentru aproximativ 3 milioane de teste. Recomandările și de la OMS și ECDC sunt să se facă testări unde apar multe cazuri și înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziția în timp util. E o metodă care va crește cu siguranță numărul de testări”, a declarat și președintele Iohannis, în 25 noiembrie. Comanda președintelui era, bineînțeles, tot achiziția făcută de Crucea Roșie Română. În ce privește sarcina Guvernului de a achiziționa cât mai repede cele 3 milioane de teste rapide, anunțul privind licitația despre care se vorbește este de negăsit, fapt care pune la îndoială însăși existența unui astfel de demers.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
878 afisari

8 COMENTARII

  1. De ce sa testam cu 22 de lei pe test? Nu este mai bine cu 400, cum vrei ca Tătaru si intreaga ciuma Galbena sa isi ia șpăgile de la spitalele private. Gunoaiele astea nu ii intereseaza de poporul acesta, sunt interesați de ce pot fura ei si ce posturi pot prinde pe la multinaționale, pentru legile date in favoarea lor si detrimtru poporului roman. O banda organizata de tâlhari si trădători

    • NU SUNT ROMAN , SUNT CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL ZIS KOSTEA SUGIUK , halesc kkt de pe malul stang al Nistrului pentru 3 copeici postarea , sunt o zdreanta de troll boschetar stalinist care latru la luna pe National ! Tot eu sunt si ” zap ” de la 18:10 , un agent provocator bashit care incearca sa pacaleasca cititorii ca e roman desi poseda buletin de identitate scris cu litere chirilice !

      • Jegule uman, ai parte din banii care ii platesc romanii la spitalele private pe teste foarte scumpe? Ba laba trista de bulangiu, provocator esti tu ma mizerie ce urasti romanii si i ai împușca in piata, doar sa câștige un nazist. Ma zdreanță, puti de la un km, spala-te jegosule

    • @zap
      E doar o perceptie. Sunt crime cu premeditare facute la ordin international prin canale speciale securiste. Ce a putut specula financiar PNL-ul intra in plan secundar. Scopul final este distrugerea intregii economii si colapsul social pentru a implementa Gulagul Satanic Comunist cu „cartela de supravietuire” fara bani cash – Acel „Universal Basic Income” . Totul este pregatit in cel mai mic detaliu. Acesta este sistemul 666 care controleaza TOTAL fiecare sclav si ELIMINA dizidentii prin infometare ! Cei care vor accepta sistemul vor fi eliminati treptat prin seriile de „vaccinuri” cu tehnologie AI. E cea mai criminala CAPCANA , fara precedent in istorie prin suportul tehnologic si tehnocratic. Daca prostimea nu se trezeste ACUM , singura solutie va fi moartea !

  2. Cu testele PCR fals pozitive au fost OMORATI peste 90% din totalul mortilor – TOTI in spitale lagare Covid sau la ATI supusi PROTOCOLULUI cu antivirale HIV , SEDARE si Intubare FORTATA !
    Cu testele PCR s-a putut JONGLA CU CICLURILE DE AMPLIFICARE asa cu a fost ORDINUL de la Guvern !

  3. Cu testele PCR fals pozitive au fost OMORATI peste 90% din totalul mortilor – TOTI in spitale lagare Covid sau la ATI, supusi PROTOCOLULUI cu antivirale HIV , SEDARE si Intubare FORTATA !
    Cu testele PCR s-a putut JONGLA CU CICLURILE DE AMPLIFICARE asa cum a fost ORDINUL de la Guvern !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger