AcasăCORONAVIRUSAvocatul Poporului pune punctul pe i: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar...

Avocatul Poporului pune punctul pe i: Internarea într-o unitate spitalicească nu ar trebui condiționată de testarea COVID-19

Pornind de la o situație prezentată în presă, în speță de la faptul că mai mulți oameni au reclamat faptul că li s-a solicitat, ca o condiţie pentru internare, să-şi facă înainte un test pentru noul coronavirus, instituția condusă de către Renate Weber a reacționat.

Și a luat legătura cu ministerul în fruntea căruia se află Nelu Tătaru. ”Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății”, transmite, vineri, instituția prim menționată.

După ce s-a primit un răspuns din direcția Ministerului Sănătății, reprezentanții instituției Avocatului Poporului au făcut publice unele aspecte importante, dar și o concluzie.

Iată precizările conținute în comunicatul Avocatului Poporului:

”Din răspunsul primit au rezultat următoarele:

– referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 828/2020 cu modificările și completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor și, în funcție de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistența medicală necesară pentru afecțiunea/afecțiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienții care în urma triajului nu au motiv să fie considerați cazuri suspecte pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi internați în secțiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți;

– începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce privește situația pacienților care nu sunt suspecți COVID-19, în urma triajului, aceștia vor fi internați în secțiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienții suspecți vor fi internați în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testați prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, testări decontate unităților sanitare prin Programul Național de Boli Transmisibile Prioritare.

Așadar, persoanele care reprezintă urgențe medicale sau sunt programate pentru internare, nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situația în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de se adresa instanței judecătorești.”

172 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger