Cauta

Un nou maxim istoric! De ce goana aurului este departe de a se termina

Goana aurului continuă, prețurile atingând joi un nou maxim istoric de 2200 de dolari uncia – și există loc pentru a crește și mai mult, deoarece băncile centrale continuă să cumpere lingouri în cantități record.

La Bursa de la Singapore, preţul spot al aurului a crescut cu 1,6%, până la 2.220,89 dolari uncia, pentru ca în jurul orei 7:15 a.m. să coboare la 2.202,31 dolari.

Cotațiile ar putea crește până la 2.300 de dolari pe uncie în a doua jumătate a anului,  mai ales pe fondul așteptărilor că Rezerva Federală a SUA ar reduce dobânzile, a declarat pentru CNBC Aakash Doshi, șeful departamentului de cercetare pentru mărfuri al Citi.

2200 de dolari uncia – și există loc pentru a crește și mai mult, deoarece băncile centrale continuă să cumpere lingouri în cantități record

Prețul aurului tinde să aibă o relație inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele scad, aurul devine mai atractiv în comparație cu activele cu venit fix, cum ar fi obligațiunile, care ar produce randamente mai slabe într-un mediu cu rate scăzute ale costului împrumuturilor.

„Băncile centrale, care au cumpărat niveluri istorice de aur în ultimii doi ani, continuă să fie cumpărători puternici și în 2024”, precizează Shaokai Fan, director al World Gold Council Global Head of Central Banks. “Aceste achiziții au întărit prețul aurului în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor și a dolarului puternic”.

China, motorul cererii

China este principalul motor atât pentru cererea de consum, cât și pentru achizițiile de aur de la băncile centrale, și nu este probabil ca această țară să încetinească.

Dintre băncile centrale, Banca Populară a Chinei a fost cel mai mare cumpărător de aur în 2023. De asemenea, economia stagnantă a Chinei și sectorul imobiliar aflat în dificultate au împins mai mulți investitori către activul de refugiu, investițiile individuale în aur rămânând robuste, potrivit WGC.

Totodată, chinezii au cumpărat 603 tone de bijuterii din aur anul trecut, o creștere de 10% față de 2022, depășind achizițiile din India.

Banca centrală a Poloniei a fost al doilea cel mai mare consumator net de aur, achiziționând 130 de tone de lingouri. Provocările războiului dintre Rusia și Ucraina „chiar alături” determină dorința de stabilitate a Poloniei, a declarat directorul general al Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Adam Glapinski, anunțase în 2021 că intenționează să cumpere 100 de tone de aur în încercarea de a spori securitatea financiară a țării.

Singapore a înregistrat a treia cea mai mare achiziție netă de aur în 2023, impulsionată de achizițiile efectuate de Autoritatea Monetară (MAS), care a cumpărat 76,51 tone.

Cererea puternică de aur este alimentată și de atracția metalului prețios ca activ de refugiu pe fondul incertitudinilor geopolitice.

 

 

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version