AcasăEconomieGoana după lingouri. Aurul atinge un nou record și nu se va...

Goana după lingouri. Aurul atinge un nou record și nu se va opri din creștere

Cotațiile sunt pe cale să atingă noi maxime anul viitor și ar putea rămâne peste nivelul de 2.000 de dolari

Prețul aurului a înregistrat luni un nou record pentru a doua zi consecutiv, atingând 2.100 de dolari, în timp ce goana mondială pentru lingouri pare să continue.

Cotațiile sunt pe cale să atingă noi maxime anul viitor și ar putea rămâne peste nivelul de 2.000 de dolari, au declarat analiștii, citând incertitudinea geopolitică, o probabilă slăbire a dolarului american și posibile reduceri ale dobânzilor.

Prețurile metalului galben au crescut timp de două luni consecutive, conflictul israeliano-palestinian stimulând cererea pentru acest activ de refugiu, în timp ce așteptările privind reducerea ratelor dobânzilor au oferit un sprijin suplimentar.

Aurul tinde să aibă performanțe bune în perioadele de incertitudine economică și geopolitică, datorită statutului său de rezervă de valoare fiabilă. Analiștii estimează că prețul aurului ar putea ajunge la 2.200 de dolari până la sfârșitul anului 2024.

Prețul spot al aurului a crescut luni până la un nou record de 2.110,8 dolari pe uncie, înainte de a renunța la unele creșteri. În prezent, se tranzacționează la 2.084,59 dolari.

Vineri, aurul a atins 2.075,09 dolari și a depășit un record intraday prețios de 2.072,5 dolari pe 7 august 2020, potrivit datelor LSEG.

Bart Melek, șeful departamentului de strategii pentru mărfuri de la TD Securities, se așteaptă ca prețul aurului să ajungă la o medie de 2.100 de dolari în al doilea trimestru din 2024, achizițiile puternice ale băncilor centrale acționând ca un catalizator cheie în stimularea prețurilor.

Un sondaj recent realizat de World Gold Council a arătat că  24% dintre toate băncile centrale intenționează să își majoreze rezervele de aur în următoarele 12 luni, pe măsură ce devin din ce în ce mai pesimiste în ceea ce privește dolarul american ca activ de rezervă.

De asemenea, ar putea exista și o posibilă pivotare a politicii monetare a Rezervei Federale americane. Ratele scăzute ale dobânzilor tind să slăbească dolarul, iar un dolar slăbit face ca aurul să fie mai ieftin pentru cumpărătorii internaționali, stimulând astfel cererea.

Pe 29 noiembrie, guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat că preconizează o politică de relaxare dacă datele privind inflația vor continua să scadă în următoarele trei până la cinci luni, ceea ce i-a determinat pe analiști să prognozeze o creștere a prețului aurului.

„Credem că principalii factori care vor susține aurul în 2024 vor fi reducerile dobânzilor de către Fed, un dolar american mai slab și niveluri ridicate de tensiune geopolitică”, au declarat  experții financiari de la Fitch Solutions.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
324 afisari

3 COMENTARII

  1. Acum câteva zile toți „cei cu stea în frunte” ziceau că aurul scade constant și nu sunt șanse să-și revină. Când aurul crește oare cine scade?

    • Scade Dollarul, Yuanul si toate monedele relationate.
      Dar can Yuanul se desprinde de dollar(acum sunt pegged/legate impreuna), atunci nu Yuanul va creste ci Dollarul se duce la fund.
      Cat de jos va ajunge dollarul? probabil, dupa cum estimeaza expertii undeva intre 1/10 si 1/6 din valoare ii va mai ramane dollarului ocolit de pe piata internationala. Schimburile valutare nu vor mai fi necesare caci tranzactiile comerciale se vor face in monedele tarilor implicate sau moneda terta, dupa preferinta.
      Problema nu se pune daca acest scenariu se va intampla ci doar cand se va ajunge aici, mai curand decat spera unii.

  2. O investitie trebuie sa fie si lichida. De cumparat aur il cumperi, dar ce te faci daca vrei sa il vinzi la un moment dat? Ca la noi nu ai cui sa il vinzi la pretul de oe bursa, iar ca sa il vinzi la amanet sigur iesi in pierdere. Iar in situatii intr-adevar grave (Doamne fereste de asa ceva) atunci nevoile primare o sa primeze, adica hrana va fi la mare pret.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger