Cauta

Ion Sterian, directorul general Transgaz: Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii

”Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”, a precizat, recent, directorul general al companiei Transgaz.

Programul de investiții al Transgaz în Republica Moldova a fost finalizat, „după cum am promis”, a anunțat Ion Sterian, CEO Transgaz, în cadrul evenimentului „Abordare regională: Chișinău 2021”, organizat de Energynomics, transmite mold-street.com.

Potrivit șefului Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău e finalizat integral, cu toate legăturile aferente „și la Termoelectrica, și la Ghidighici, și la Tohatin și Petricani”, notează sursa citată.

Totodatăm Ion Sterian a declarat că și toată infrastructura gazieră din România este gata pentru a livra gaze în Republica Moldova.

„Gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani, cu cele două stații de comprimare de la Onești și Gherăiești, s-a finalizat la sfârșitul acestei săptămâni și este funcțional. Așteptăm ca furnizorii să nominalizeze volumele de gaze, pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a spus Ion Sterian.

„Practic, începând de ieri (29 septembrie n.r.) Republica Moldova poate să-și achiziționeze gaze din orice parte a lumii”, a adăugat șeful Transgaz.

Pe de altă parte, Ion Sterian a spus că chiar dacă sunt două stații de comprimare, care vor prelua gazele din Marea Neagră, sunt probleme la conexiunea cu celelalte surse diversificate din coridorul sudic, inclusiv cu Turkish Stream.

„Cu tristețe aflu că lucrările la interconectorul dintre Bulgaria și Grecia decurg foarte lent, deși trebuiau finalizate de câțiva ani și ar fi oferit inclusiv Republicii Moldova accesul la surse diversificate prin Coridorul Sudic, din TAP, Tanap, Coridorul Caspian și Perimetrul Șah Deniz 2. Era bine să avem aceste surse, pentru România, Republica Moldova și pentru celelalte țări central-europene”, a mai spus directorul Transgaz.

El a spus că i se pare ciudat că acest interconector nu este gata.

Ion Sterian a dat asigurări că de la 1 octombrie 2021 gazoductele Onești-Gherăești-Lețcani și Iași-Ungheni-Chișinău sunt gata de activitate, cu acorduri de interconectare, „cu absolut toate cele necesare”.

„Așteptăm doar ca furnizorii să nominalizeze punctele de ieșire din România și de intrare în Republica Moldova, cu volume de gaze pe care să le putem transporta în Republica Moldova”, a menționat șeful Transgaz.

Gazoductul finalizat de Transgaz poate transporta până la 6,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, acoperind necesarul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.

Ultimele stiri

  • Ministrul Alina Gorghiu, gafă în direct la radio/Cum a „fracturat” limba română – VIDEO
  • Rareș Bogdan, dezvăluiri de ultimă oră/Cum stă în sondaje Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei
  • Profesoara care trimite elevii la NASA, înscrisă în Liga Profesorilor Excepționali a Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Mike Vigil, fostul șef al temutei DEA, face legătura dintre Pablo Escobar și Portul Constanța! România, cap de pod pentru narcotraficanții Americii?!
  • Informații de ultimă oră! Florin Piersic, transferat la un alt spital din Capitală/Care ar fi sursa infecției
  • Putin a adus la Moscova armele nucleare, de Ziua Victoriei!/Europa, cu ochii pe arsenalul Rusiei – VIDEO LIVE
  • Gigi Becali, dezvăluire BOMBĂ: „Am dat la PSD 500.000 euro!”. Cine a primit banii de la patronul FCSB – VIDEO
  • Ciucă despre candidatura la prezidențiale: „Vedem după locale”
  • Creștere a cazurilor de rujeolă în Europa
  • Weekendul porților deschise la Spitalul de Stomatologie construit de Sectorul 4
  • Exit mobile version