AcasăAfaceriO noua asociere BERD-Transgaz in Republica Moldova

O noua asociere BERD-Transgaz in Republica Moldova

SNTGN TRANSGAZ SA informeaza asupra faptului ca, BANCA EUROPEANA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE (BERD) a devenit, incepand cu data de 25.08.2021, asociat cu o participatie de 25% in capitalul social al companiei de transport gaze naturale VESTMOLDTRANSGAZ SRL, subsidiara TRANSGAZ din Republica Moldova, ce detine si opereaza conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chisinau.

BERD a devenit asociat al VESTMOLDTRANSGAZ ca urmare a indeplinirii conditiilor precedente  aferente  unui  Acord  de Subscriere prin care BERD s-a angajat sa majoreze capitalul social al VESTMOLDTRANSGAZ cu suma de 20 milioane Euro in vederea finantarii costurilor dezvoltarii gazoductului Ungheni – Chisinau.

Infiintata in anul 2014, VESTMOLDTRANSGAZ detine si administreaza reteaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova si ofera servicii de transport gaze naturale in aceasta tara. In anul 2018, aceasta a fost preluata de catre Eurotransgaz SrL, o subsidiara a SNTGN Transgaz SA (Transgaz) compania care opereaza sistemul romanesc de transport gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chisinau, cu o lungime de 120 km, interconecteaza sistemele de transport gaze din Romania si Republica Moldova prin racordarea Municipiului Chisinau la conducta de interconectare Iasi-Ungheni intre orasul estic al Romaniei, Iasi si Ungheni, un oras din Republica Moldova, situat la granita cu Romania.

Cu prilejul acestei tranzactii, Domnul ION STERIAN, Director General al SNTGN TRANSGAZ SA a declarat: Asocierea cu BANCA EUROPEANA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE in VESTMOLDTRANSGAZ (VMTG) este un motiv de mandrie pentru TRANSGAZ, si este, totodata, un semnal pozitiv atat pentru economia tarii noastre cat si pentru economia Republicii Moldova. Este si o dovada o a faptului ca SNTGN TRANSGAZ SA reuseste sa duca la indeplinire cu succes, in conditii de eficienta, proiectele investitionale pe care le demareaza. Tranzactia incheiata cu BERD  reprezinta inca o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD si TRANSGAZ, un parteneriat care exprima interesul bancii pentru sustinerea programului de investitii strategice al companiei, in scopul dezvoltarii interconectarii retelelor de gaze naturale din regiune, conducand la imbunatatirea sigurantei si securitatii in aprovizionare si la diversificarea surselor de gaze naturale. Gazoductul Ungheni-Chisinau este un proiect strategic pentru ROMANIA, pentru Republica MOLDOVA, pentru TRANSGAZ si, acum, si pentru BERD. Am reusit sa finalizam aceasta investitie, devenind totodata si prima companie multinationala romaneasca din sectorul transportului gazelor naturale, contribuind la securitatea energetica regionala.

In Republica MOLDOVA, BERD si subsidiara TRANSGAZ, VMTG, au colaborat pentru proiectul Ungheni – Chisinau pe componenta de mediu si social, asigurandu-se de respectarea celor mai inalte standarde in implementarea acestui proiect.

TRANSGAZ si BERD au incheiat anul trecut un Memorandum de intelegere privind cooperarea si sustinerea investitiilor in sectorul energetic, in baza caruia, in functie de necesarul de finantare al TRANSGAZ, BERD va lua in considerare participarea la finantarea proiectelor prin furnizarea de instrumente de imprumut sau de participatii. Acum, acest cadru este desavarsit si prin asocierea la capitalul VESTMOLDTRANSGAZ, creandu-se astfel, premisele unor proiecte importante in viitor. Intre TRANSGAZ si BERD exista o cooperare de succes in ceea ce priveste finantarea proiectului BRUA. Multumesc pe aceasta cale, Domnului Vicepresedinte al BERD, ALAIN PILLOUXpentru finalizarea acestei tranzactii.

Domnul Vicepresedinte al BERD, ALAIN PILLOUX a declarat „Conducta de transport gaze Ungheni-Chisinau, care conecteaza reteaua de gaze a Moldovei la Uniunea Europeana prin Romania, reprezinta un pas important in directia diversificarii geografice a surselor de aprovizionare cu energie a Moldovei. Investind intr-o participatie de 25 % in Vestmoldtransgaz, BERD joaca un rol-cheie in consolidarea securitatii energetice a tarii si contribuie la o dezvoltare economica durabila de care beneficiaza toata lumea.”

author avatar
Andrei Coman
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger